‘Vroeg begonnen en vroeg klaar met broccoli’

René Verdonk in Wervershoof sneed deze keer op 20 oktober zijn laatste broccoli.

Vorig jaar was dat op 1 november het geval, "dat was voor ons doen al vroeg. Nu zijn we dus nog eens tien dagen eerder." De oorzaak is het milde najaar, zonder koude nachten, waardoor de groei er flink in bleef. "Klaar is klaar, maar een goed financieel eindschot zou als afronding wel mooi geweest zijn." Verdonk refereert naar de prijsvorming vanaf september, die daalde tot 40 tot 50 cent per kilo. "De laatste partijen zijn voor te weinig weg gegaan."

Uiteindelijk positief

Het vroege einde volgt na een vroege start. Verdonk startte dit jaar op 20 mei met oogsten, zij het dat de kwaliteit niet direct om naar huis te schrijven was, door kattenogen. "De eerste 30, 40 hectare - eigenlijk alles wat onder doek gelegen had - is tegen prijzen weg gegaan, die gezien de kosten maar heel gewoontjes waren. Het jaar is uiteindelijk positief uitgepakt, door mooie prijzen in de zomer, inclusief augustus. Een koude maand, waarin we gelukkig nog behoorlijk konden snijden. Anders was het financieel gezien wellicht een rotjaar geworden.

Druk is het in deze periode dan ook tijdelijk niet meer. "Ik heb nu twee mensen lopen die wat schoon maken, Sabine en ik hebben nu de ruimte eens een dagje weg te gaan. Ik ben nu al weer wel wat bezig met de aanpak voor volgend seizoen. Ik gaf al aan dat de eerste teelten dit jaar niet zo geweldig waren. Moet ik zoeken naar alternatieven, of het anders aanpakken?"

Grondbewerking al af

Ploegen is niet aan de orde. De grond wordt na de oogst gefreesd, en de rijpaden worden los getrokken, daar blijft het met de grondbewerking tot het voorjaar bij. Dat werk is volledig gedaan, realiseert Verdonk zich ineens, nog nooit was dat al voor november het geval. "De eerste percelen na broccoli die in augustus en september is geoogst zie je al weer behoorlijk in het onkruid lopen. Je ziet door het aanhoudend groeizame weer van de voorbije weken ook meer onkruid dan andere jaren."

Experiment met werkkaarten

Verdonk is dit jaar wat gaan experimenteren met werkkaarten, die zijn gemaakt na een analyse van enkele percelen met een Veris MSP3, bodemsensor voor het meten van variaties van de pH, elektrische geleidbaarheid (ec) en organische stofgehalte. "Daar moet ik meer mee gaan doen, dat is tenminste de bedoeling, vooral gericht op het strooien van stikstof." Aan apparatuur daarvoor ontbreekt het hem niet. Sinds dit voorjaar heeft hij een Vicon GEOSpread strooier, met een GPS-gestuurde doseer- en werkbreedteregeling voor stukken waar smaller strooien nodig is, of voor geren in het perceel. "Je kunt ook bijvoorbeeld heel precies één kant uit strooien. Dat is makkelijk voor de basisbemesting, of als er plaatselijk bijbemest moet worden. Dan rijd je door de paden, kun je mooi een strookje doen."

Resultaten voor onszelf

Het is dit najaar voor het eerst dat de broccolitelers in Noord-Holland onderling een proef hadden opgezet voor de aanpak van schermrot, op basis van eigen financiering door 14 bedrijven. Tot nu toe ging dat met PT-geld. "Daar zijn hele mooie dingen uitgekomen, maar die houden we wel voor onszelf. Een aantal collega's deed niet mee."

Of registreer je om te kunnen reageren.