‘Het was een heel slecht bloemkoolseizoen’

Bas Kok in Andijk sneed op maandag 3 november zijn laatste bloemkool van dit seizoen.

"Hetzelfde ras sneden we twee jaar geleden nog in januari", waarmee hij het verbazingwekkende einde van het bloemkoolseizoen 2014 treffend neerzet. "Het was gewoon een heel slecht seizoen. Voor de meeste telers geldt dat ze ongeveer de helft van hun areaal in de laatste zeven tot acht weken hebben geoogst tegen slechte prijzen. Een enkeling die het geluk of de kennis had om tussen half augustus en half september te pieken, heeft misschien nog redelijk gedraaid. Ook de vroegste potplanten zijn goed betaald, maar dan heb je het echt wel gehad. Verder hadden wij nog het geluk dat we dit jaar wel onze winterbloemkool hebben kunnen oogsten."

Rassen van Syngenta

Voor het nieuwe seizoen werden de 8-centimeter perspotten eind oktober gezaaid. Het ras is Viviane. "Dat is een risicoras, maar wij kunnen er goed mee uit de voeten. We planten die op onze beste, lichtste grond en dan maakt het ras voldoende omvang. Op wat zwaardere percelen blijft het gewas te kort en komt de kool te snel." In het traject na de perspotten zitten rassen als Aerospace, Clarina, Korlanu, Faraday en Giewont. "We werken voor 80 procent met rassen van Syngenta. De andere zaadfirma's doen hun best, maar Syngenta is marktleider. Alleen Giewont van Monsanto vind ik een goede aanvulling in het late traject."

Niet wroeten in de grond

Van de traditionele grondbewerking is Kok inmiddels afgestapt. "We ploegen of spitten vrijwel niet meer. Op het perceel waar de vroegste perspotten komen, is in september de grond losgetrokken met een woelpoot. Verder doen we er niets meer aan, behalve dan dat we het onkruid een of twee keer bestrijden. Je moet zo min mogelijk wroeten in een grond; dat is het beste voor de structuur en het bodemleven."

Of registreer je om te kunnen reageren.