‘Rodekool moet komende weken nog bijgroeien’

Aris Appel in Benningbroek startte op zaterdag 11 oktober met de oogst van zijn rodekool in de spuitpaden.

Daarna is hij volle bak verder gegaan. Appel werkt tijdens de oogst met scholieren, en deze week is het herfstvakantie in de noordelijke regio. "Normaal redden we het om in de herfstvakantie 40 procent te oogsten, nog eens 40 procent op de zaterdagen, en de rest tussen het andere werk door." Dat 'andere werk' is voor Appel in deze periode het planten van bloembollen. "Dat plantwerk doet de loonwerker, maar de bollen moeten ook ontsmet en vervoerd worden."

Oogst rodekool

De manier van oogsten is rechttoe rechtaan, met een koolwagen plus een oogstband. Met een bezetting van minimaal drie personen kan er gesneden worden. "Mijn vader (Siem) is er ook altijd nog graag bij. Hij legt de kool in de rekken, maar hij heeft er een hekel aan als hij nat regent. Ik heb daarom dit voorjaar een dak op de wagen laten maken, dat is opgelost."

Appel teelt zowel rode als wittekool, maar oogst momenteel uitsluitend rode kool. Die ziet er op het oog goed uit, als is dat uiteraard pas duidelijk als ze uit de bewaring komen. Vorig jaar was de kwaliteit niet altijd even goed. De kool stond toen op huurland, met wat slechte plekken. "We hebben nog wel wat grondmonsters laten nemen, de pH op die plekken bleef hangen bij 5,5 of was er zelfs lager. We hadden die grond daarvoor wel vaker in gebruik, toen was van problemen niets te merken. Dit jaar hebben er uien op gestaan, ook zonder problemen."

Net niet verzopen

De wittekool is in de loop van het seizoen getroffen door de koolmot, die was er met pyrethroïden uiteindelijk wel uit te krijgen. Een groter probleem is het huidige formaat van het gewas. Om die kool in de loop van november te kunnen oogsten, moet er nog behoorlijk wat bijgroeien. De rem ging er in de tweede helft van augustus op, toen viel er zo'n 140 millimeter neerslag in twee weken. "De kool is toen net niet verzopen, maar het gewas was wel van de wortel af. Daarop werden de planten rood. Na twee ureumbespuitingen was de kleur weer in orde, maar vervolgens ging het hard drogen. Dat was in september, die hele maand is hier 8 millimeter gevallen. Ik heb toen overigens niet beregend."

De wittekoolplanting is van 18 juni, als nateelt achter bollen. "Die kool kan normaliter goed uitgroeien tot 60-ers (60 stuks in 100 kilo), maar het is de vraag of dat deze keer ook lukt. Als het 80-ers blijven of nog minder, dan kunnen we de kool beter laten staan."

Of registreer je om te kunnen reageren.