‘Productie prei per hectare zegt mij niets’

"Nee, de winterprei bestemd voor februari staat nog niet royaal. Die mag nog best wat groeien", stelt Jaap Hop in Wagenberg op 22 oktober.

"Ik hoop dat november nog een groeizame maand wordt zodat er nog voldoende kilo's bij kunnen groeien." De prei bestemd voor januari zit daarentegen wel op koers. Hop teelt deels voor de verse markt en deels voor de industrie. "Telen voor de industrie is een gezonde basis, want je weet in ieder geval wat je krijgt. Van de huidige prijzen voor de verse markt kan geen enkele teler blijven bestaan. Misschien hebben we geluk als de winter vroeg invalt."

Muur in de gaten houden

De kwaliteit is momenteel prima. Van schimmels heeft de prei van Hop weinig last, wel is er sprake van schade door trips in de percelen die bestemd zijn voor de verse markt. Hij bestreed trips een keer of zeven met middelen als Decis, Tracer en Vertimec. Het onkruid werd bestreden met Stomp plus Butisan S, tot nu toe ziet het er naar uit dat die behandeling voldoende effect heeft gehad. "Muur moeten we wel in de gaten blijven houden, anders kan dat een probleem worden bij het rooien."De aantasting van Pseudomonas in Pluston heeft uiteindelijk niet doorgezet.

Eerst afzet regelen

Gevraagd naar de huidige productie per hectare is aanleiding voor Hop om zijn ongezouten mening te uiten: "Het gaat helemaal niet om de kilo's per hectare. Wij planten 150 duizend planten, een ander 170 duizend. Dat kun je al niet met elkaar vergelijken. We doen nu drie weken over een hectare, onder andere omstandigheden kan die in een week weg zijn. Hoeveel gram weegt een prei en dat is dan weer van invloed op de arbeidsprestatie en daar zit het geld in. Kortom die productie per hectare zegt mij helemaal niets. Het gaat erom dat je een teelt met een positieve balans kunt afsluiten. Daarbij zijn er nog teveel telers die prei telen zonder dat ze weten of er een afzetmarkt voor is. Dat is echt geen optie meer!"

Of registreer je om te kunnen reageren.