'Hoe vloeibare bemesting aan te pakken, dat moet groeien'

"We zijn in de derde week van september gestart met plukken" vertelt Leo Kleijwegt in Blaaksedijk.

"Dat was in het ras Abacus, nu zitten we in Octia." Over de productie is hij tevreden, over de kwaliteit iets minder. "Die is wat wisselend vanwege de koolvlieg", stelt hij vast. Het probleem zit hem niet in de spruiten met wat meer schade; de voorsorteerder op de plukker pikt er die wel uit. Het venijn zit hem juist in de spruiten met een klein boorgaatje. Die exemplaren moet je met eigen ogen zien en er tussenuit halen. "Het probleem lost zich nu wel snel op, want de maden vreten die spruiten van binnenuit verder leeg. Met de huidige relatief hoge temperaturen rotten ze snel van de stam af."

Leren werken met vloeibare mest

Kleijwegt bemestte zijn spruiten dit jaar onder andere met Powerstart Granulaat (zwavel, fosfaat en zink), enkele weken daarna gevolgd door een N-rijenbemesting met de vloeibare meststof Powerbasic (ammonium en ureum). Dat droeg bij aan een uniforme weggroei van de gewassen. Nu stelt hij vast dat het plukken vlot gaat: "De planten zijn gezond, stevig en wat langer dan normaal. Het plukt fijn, zonder 'verrassingen' als veel groen blad, of zware stokken zonder productie."

Hoe dat kostentechnisch uitpakt, is nog lastig te zeggen, daarop is bijvoorbeeld het inkoopmoment van de meststof van invloed, en de totaal andere aanpak op het veld. "Wat je met vloeibare meststoffen moet doen en laten, dat moet groeien. Het is niet te vergelijken met een kipper met 15 ton kunstmest die je moet leeg strooien." Wel is zeker dat er minder stikstof doorheen is gegaan dan wanneer de basisbemesting conventioneel zou zijn uitgevoerd. "Ik denk dat we - afhankelijk van het ras - 10 tot 20 procent minder stikstof hebben gebruikt."

Enthousiast geworden over de egale gewasstand, signaleert hij nog andere positieve zaken, als de afwezigheid van kromme stammen bij het ras Octia, of de afwezigheid van groeiverdikkingen aan de stammen als gevolg van groeistilstand. "Het ligt voor de hand dat dat het gevolg is van het regelmatig vrijkomen van stikstof."

Toch moeten bemesten

In zijn vorige bijdrage kwam naar voren dat het nitraatgehalte in de bladstelen op een zeker moment gezakt was tot 0 milligram. Dat was verrassend, want het betreffende gewas stond er nog gewoon goed groen en vitaal bij. "Die meting was goed, er zat geen nitraat meer in het blad. We hebben toen toch besloten om niet meer bij te bemesten. Hoewel de spruiten prima zijn, had het achteraf gezien toch beter geweest om nog wel wat extra stikstof te geven. Dan was het resultaat waarschijnlijk nog beter geweest. Zo leer je steeds bij."

Of registreer je om te kunnen reageren.