‘Gaan voor een mooie eindspurt ijsbergsla’

"Als het niet gaat vriezen, hebben we tot eind november ijsbergsla", stelt Frans Nouws in Achtmaal op 22 oktober.

"De meeste collega's zullen deze week al de laatste oogsten. Dus misschien kunnen wij nog profiteren van een mooi staartje aan het seizoen. De prijzen zijn op dit moment in ieder geval oplopend. Vooralsnog zijn de Spanjaarden nog niet echt in beeld. We gaan voor een mooie eindspurt. Er is vraag in de markt, de stemming is positief." Voor de Nederlandse markt snijdt Nouws mooie 10'ers, voor de Belgische markt zijn dat 8'ers. "De Belgische markt vraagt zwaardere bollen. Dat is met kropsla zo en ook met ijsbergsla." Het bolgewicht zit op gemiddeld 600 gram.

Vaste bollen

De laatste rassen die eind augustus werden geplant zijn Damion en Gardist. Die doen niet voor elkaar onder. "Het zijn mooie, vaste bollen en de kwaliteit is goed." Daarvoor was wel een extra bemesting nodig met kalisalpeter. De basisbemesting bestond uit magnesamon en patentkali.

Verder verfijnen

Voor het komende seizoen voorziet de Brabander weinig veranderingen. "We blijven bij de Enza rassen en we gaan nog wat verfijnen binnen ons GPS systeem. Verder hoop ik dat de Oost-Europeanen volgend jaar weer aan de markt zijn. Dat zou wel welkom zijn, want dat kan de afzet alleen maar bevorderen."

Of registreer je om te kunnen reageren.