‘Ik kan niet blijven wachten op Koning Winter’

De paar keer nachtvorst die we hebben gehad, schiet voor Luc Linders in Beringe niet op als het gaat om het scoren van koude-eenheden voor zijn rabarberpollen.

"Ik kies gewoon voor het zekere en geef ze alle eenheden in de koelcel. Ik kan niet blijven wachten op Koning Winter."

Wat lagere productie

Tot op heden kijkt Linders terug op een goed seizoen als het gaat om zijn rabarber in champignoncellen. Begin januari volgen nog twee rondes inzetten en dan zit dat karwei er alweer op. "De productie blijft tot op heden 10 tot 15 procent achter bij wat we gewend zijn, maar de prijs maakt dat wel goed. Tegen Kerstmis trok die weer aan. Dat is niet ieder jaar zo, maar dit jaar wel. Gemiddeld zit de prijs op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Ik hoor van collega's dat die ook met lagere producties te maken hebben, maar er zijn er ook die de normale producties wel halen. Op ZON fruit & vegetables was de aanvoer tot nu toe ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Voor mijzelf wijt ik de lagere productie nog steeds aan te weinig beregenen en door de te lage pH hebben ze te weinig meststoffen opgenomen. Op verse grond met voldoende bemesting en voldoende water teel je nou eenmaal de beste pollen. Dat is weer een leer voor het komende seizoen." Het gevolg is dat hij nog steeds kampt met relatief veel 'dove' stengels.

Minitunnels met M-bogen

Voor het nieuwe seizoen staan er verder weinig veranderingen op stapel, hoewel... "In de rabarberteelt verandert er niets. Bij asperge willen we gaan werken met minitunnels volgens het M-bogensysteem van Engels Mechanisatie. Alleen als we dat gaan doen, moeten we onze werkwijze aanpassen. Nu gingen we van perceel naar perceel met de hele oogstploeg, maar dan moeten we een aparte ploeg samenstellen die met die machine gaat werken. Dat betekent dat het lastiger wordt om het overzicht te houden, want dan zijn we op meerdere plaatsen tegelijk aan het oogsten."

Een doel voor 2014 is proberen op kosten te besparen. "Daar past de investering in de oogstmachine voor asperge in en verder breiden we ons bedrijf een beetje uit. Ik hoop op een mooi 2014, voor ons en voor al mijn collega's."

Of registreer je om te kunnen reageren.