‘Het moet gewoon gaan vriezen’

"Het seizoen kabbelt door", stelt Piet Sonneveld in Dreischor. "De prijzen blijven te laag voor een redelijk saldo. Ik weet niet precies wat mijn kostprijs is, maar ik weet wel dat we met deze prijzen niet veel opschieten."

Die prijzen schommelen al sinds maanden rond 30 tot 35 cent. "Soms een beetje meer, soms een beetje minder. Feit is dat ze gewoon niet goed weg willen. Misschien dat een vorstperiode daarin verbetering kan brengen. Aan de andere kant gaat het dan niet zo gemakkelijk meer, want nu kun je zonder problemen gewoon dagelijks plukken."

Fijne spruiten

Sonneveld heeft nog 16 hectare voor de boeg en in zijn tempo van 2 hectare plukken per week zal de laatste spruit rond half maart geoogst worden. "Dat is voor ons normaal. Daarmee neem je risico, maar je kunt dan ook nog profiteren van een aantrekkende markt. Dat gebeurt niet ieder jaar, maar het kán wel."
Het huidige ras is Steadia, dan volgen Clodius, Albarus en Batavus. "Clodius vormt mooie spruiten, maar heeft wat weinig blad, ondanks dat ik die regelmatig heb bijbemest. De spruiten waren de laatste keer dat ik ze gezien heb wel aan de fijne kant. Dat kan gezien het weer ondertussen bijgegroeid zijn. Albarus geeft op dit moment mooie B-spruiten. Batavus staat ook nog wat fijn, maar tegen de tijd dat we aan dat ras toe zijn, zullen er mooie B-spruiten op staan."

Toch nog bestrijden?

De huidige productie zit op 23 tot 24 ton per hectare. De kwaliteit is volgens Sonneveld goed. Wel liggen door de huidige weersomstandigheden schimmels op de loer. "Ik heb overwogen om nog een bespuiting uit te voeren. Dat zou de eerste keer geweest zijn dat ik in het nieuwe jaar voor een bespuiting nog op de trekker ben gesprongen. Ik heb het niet gedaan. Tot nu toe heb ik er geen spijt van, maar als het weer zo blijft, denk je op een gegeven moment misschien toch van 'had ik dat maar wel gedaan'." Aan de andere kant zijn de momenten waarop je in deze tijd van het jaar een goede bespuiting kunt uitvoeren maar heel schaars. Dan waait het te hard, dan is de grond te nat en dan is het gewas nog te nat. Het moet gewoon maar een keer gaan vriezen."

Of registreer je om te kunnen reageren.