753 bekeken

‘Afwegen of we volgende week produceren’

Gert-Jan Aerts in Kronenberg teelt winterprei en zomerprei tot half augustus. Geen herfstprei dus, want van begin september tot december zit hij in de teelt van bonen voor de zaaizaadproductie.

"Ik heb de herfstprei eruit gesneden, ik kon daar naar mijn idee onvoldoende saldo mee realiseren."

Voorbereiding getroffen

Begin december pakte hij de draad met prei weer op, onder andere met het doen van voorbereidingen voor de winter, zoals het uitrooien van de paden om -als daar noodzaak toe is vanwege dalende temperaturen- het gewas snel af te kunnen dekken. Vanaf half december werd de reguliere oogst weer opgepakt.

Bijna al het doek ligt nog in de schuur, slechts een klein deel van Aerts' areaal is afgedekt, voor het geval het plotseling snel koud zou worden. Deze prei is bestemd voor de oogst in februari en maart. "De redenering is dat als afdekken noodzakelijk is, je dan niet meer alles hoeft te doen. Daar staat tegenover dat je in twee dagen een flinke oppervlakte doek kunt leggen... Bovendien brengt een afdekking met het huidige relatief warme weer waarschijnlijk meer na- dan voordeel."

Weer niet ideaal

Momenteel wordt (nog) wel geoogst in het ras Pluston. Aerts startte hier eind december mee, volgend op de rassen Lexton en Poulton. "Pluston is voor mij het beste winterras dat beschikbaar is, gezien de ervaringen in de voorbije winters." Begin april, volgt Harston voor in de koelcel.

De huidige kwaliteit is ook dik in orde, oordeelt Aerts. "Je zou denken dat het gewas met het huidige weer weinig te lijden heeft, maar dit natte weer is bepaald niet ideaal. "De huidige temperatuur maakt wel dat de prei doorgaat met groeien." Aerts bemest de prei die tot half januari wordt geoogst met sulfammo, de daarna volgende prei met Cultan. De stikstof in deze vloeibare meststof komt dankzij een nitrificatieremmer geleidelijk vrij. "Stel dat het gaat winteren, en ligt het gewas onder doek, dan ga ik ervan uit dat het gewas blijft groeien. Met Cultan is de beschikbaarheid van stikstof dan gewaarborgd."

Beroerde prijzen

Een oordeel over de prijsvorming kost weinig woorden: "beroerd. Vandaag (16/1) viel alles terug naar minder dan 15 cent per kilo, het is hetzelfde op ZON fruit & vegetables, Veiling REO en The Greenery. Dat kun je dramatisch noemen. Vorige week was het nog wat vriendelijker, maar in België gaan de telers nu gas geven. Op REO staat nu dagelijks 800 tot 900 ton. Dat is flink en REO wordt Europees gezien als leidend in de prijszetting. We leveren alleen bestellingen uit, we moeten nu de afweging maken of we volgende week ook produceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.