Doorgaan naar artikel

‘Vooral smetjes waar ik iets te veel heb bemest’

“Nu maar hopen dat de prijs standhoudt. Spanje komt er weer aan. En het weer moet goed blijven om smet te voorkomen. In dat geval wordt het nog een goed jaar. Vorig jaar was de laatste maand bijzonder slecht door smet. Dan gaat de handel weg.”

“De broccolitelers bij The Greenery hebben nog maar 200 hectare te gaan. De meesten zitten op schema en zijn al over drie weken klaar. Die zijn eerder gestopt met planten dan ik”, zegt broccoliteler Maarten Botman uit Wervershoof. Botman plantte de laatste op 4 en 5 augustus, ‘op een goed stukkie land’. “Ik oogst nog volop als de Hollandse broccoli opraakt. Dan moet ik concurreren met de Spaanse. Als het net als vorig jaar weer niet goed gaat kan ik er beter mee stoppen en niet meer na 25 juli planten. Dan ben je half oktober weg, met nog wat naloop in een paar percelen. Maar ja, het seizoen is al relatief kort. In juni gaat het wel wat, dan krijg je in juli/augustus de vakantieperiode  en daarna nog de periode tot half oktober. Dan praat je over een afzetperiode van 3,5 maanden. Dat wil je graag oprekken.”



De kwaliteit is heel redelijk, hoewel er af en toe een smetje voorkomt. “Er valt met enige regelmaat wat regen en de temperatuur is nog heel redelijk met windstil weer, waardoor smet een kans krijgt. Ik zie vooral een smetje waar ik iets te veel heb bemest. Ik moet dus goed uitkijken met stikstof. Vooral de laatste tijd is er veel mineralisatie. Dan geef je gauw te veel. Ik kijk er van op hoeveel stikstof vrijkomt. Dankzij de droge grond is er ondanks de vele regen weinig uitgespoeld. Daardoor staat het gewas er ook heel goed op.  Nu moet je daar niets aan doen. Als het scherm uitgroeit moet er misschien nog een beetje stikstof bij en dan moet het goed zijn.”



Tegen smet is weinig voorhanden. Spuiten met calciumchloride heeft weinig tot geen effect. “Met een lichte zoutoplossing op het gewas moet het scherm wat harder worden. Dat zou een oplossing kunnen zijn, maar het wordt weinig gedaan. Proeftuin Zwaagdijk probeert dit jaar wat met middelen op koperbasis. Het zou mooi zijn als daar wat bruikbaars uit komt.”



Tegen valse meeldauw moet je de daarvoor gevoelige rassen als Ironman en Parthenon spuiten. Ik heb vooral Steel en daarin hoeft dat niet, maar hij is wel weer moeilijk planbaar. De oogstdatum is vooraf lastig in te schatten.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Theo Brakeboer

freelance journalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin