‘Lastig, maar toch goed dat het regent’

Tot midden vorige week registreerde Peter Moors uit Middenmeer in enkele dagen tijd 60 millimeter neerslag. “Voor de oogst maakt het niet uit; het is alleen niet zo prettig."

"Er moet nu een extra transportrups bijkomen om de volle wagens op te pakken en het land uit te rijden. Daar kunnen we gelukkig wel over beschikken.”

Vocht erbij

Die neerslag was onderhand wel welkom, want Moors stond op het punt weer met beregenen te starten. “Je kon aan het gewas wel zien dat er vocht bij moest. Normaal beregenen we hoogstens twee keer in een teelt: na het planten en als het gewas goed aan de wortel is. Daar konden we het de afgelopen maanden echter niet altijd mee redden. We werken normaal met een kanonsproeier en daarnaast hebben we nog een sproeiboompje voor noodgevallen.” Het uitblijven van voldoende neerslag leidde in die periode wel even tot ‘pittig rand’ en hoge druk van rupsen. “Die konden gelukkig we onder controle houden, maar wel met het nodige kunst- en vliegwerk.”

Rassen

De laatste planting was van 17 augustus, met het ras Gonda. “Die hebben we meestal voor de laatste teelt. We hebben nog wel even gedubd om er het ras Rumours voor te kiezen, die blijft even wat groener dan Gonda. Beide zijn wel wat sneller dan Skindel en Globalist, onze rassen voor de zomer.

Een beperkt deel van de volgteelten ijsbergsla volgt na een eerste teelt ijsbergsla, voor de rest wordt bloembollenland bijgehuurd. “Die percelen zijn in deze streek voldoende ‘voorradig’ en mooi op tijd leeg: normaal worden die vanaf half juni gerooid. Deze zomer was dat trouwens wel wat later, zodat we voor de tweede teelt wat meer eigen land hebben gebruikt.”

Kwaliteit

De productkwaliteit is goed, al werden de bollen eind vorige week wel wat lichter. “Dat kan gebeuren, als een planting in het begin niet meteen aan de gang wil. Maandag (9 setpember) zaten we nog op 500 kilo per pallet, dat is 7 kilo per doos. Nu (12 september) zijn we goed bij met oogsten, met 5,e kilo per doos.” Als het weer geen roet in het eten gooit, wordt de laatste sla rond 20 oktober geoogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.