‘Goede prijzen, maar nog weinig productie’

“Gelukkig is er hier eind vorige week een flinke bui van 65 millimeter gevallen”, geeft Piet Sonneveld in Dreischor op 12 september aan.

“Dat hadden we hard nodig, want sinds begin augustus is het hier gortdroog geweest. Wij kunnen hier niet beregenen en ik heb overwogen om tankwagens met water te laten komen, maar dat kost zo’n 2.000 euro per hectare, dus dat kan niet uit.” Die 65 millimeter viel overigens heel gelijkmatig. “Ja, het was ideaal. We zijn nu bezig met het rooien van aardappels, om aan te geven dat het dus niet ineens veel te nat is.”

Banen wat korter gebleven

Ondanks de droogte staan de spruiten er redelijk goed bij. “Er zijn wel wat banen die wat korter zijn gebleven. Ik heb ze nog bijbemest met een kleine gift KAS en patentkali. Ik kreeg het vermoeden dat ze last hadden van zwavelgebrek. Maar de planten zijn bemonsterd en er bleek geen zwavelgebrek te zijn. Het was dus echt de droogte in combinatie met een lage basisbemesting die door de droogte niet goed is vrijgekomen.”

Gewasbescherming

Het koolmotje heeft Sonneveld door regelmatige bespuitingen nu onder controle. Ook werden in week 36 bladluizen bestreden met Pirimor. “Met 700 tot 800 liter water om goed onder in het gewas te komen. We hebben dat op een warme avond gedaan om zoveel mogelijk te profiteren van de dampwerking van Pirimor.”

Tegen schimmels zette hij inmiddels Rudis, Signum en Folio Gold in. “We wisselen het op dit moment af. De ene keer gebruiken we insecticiden en tien dagen later een fungicide en zo verder. In de herfst richten we ons volledig op de schimmels.”

Davlin geoogst

Sonneveld heeft 3 hectare geoogst van het ras Davlin. Daarmee startte hij in week 35. Op 12 september werden de laatsten geoogst. “De productie valt met 11 à 12 ton per hectare nog wel tegen, maar de prijzen zijn met 1 euro vorige week en 80 cent per kilo deze week prima. Gezien de nog lage productie heb je dat ook wel nodig.”

Graag zou hij dan ook door willen plukken, maar het ziet er naar uit dat er in de week van 16 september nog weinig te plukken valt in de rassen Franklin en Abacus. “De gewassen zijn goed op lengte, maar de spruitzetting valt nog wat tegen.” Davlin stopt hij direct na de oogst in de koeling om ze later te sorteren. “Op die manier is de houdbaarheid van dat ras goed. We hebben vanuit de handel geen klachten gekregen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.