‘Zo’n 100 millimeter, ik hoop dat we nu klaar zijn’

“Dat wordt wel half september”, reageert Ben Geraets op de vraag wanneer hij verwacht te starten met de pluk.

“Een beetje later dan normaal”. Hij start dan met Abacus in een planting van 18 april. Koolmotten vormen tot op heden geen probleem, al komen deze vlinders in Limburg zeker niet minder voor dan in andere delen van Nederland. Dat betekent regelmatig spuiten.

Aanpak koolvlieg

Geraets heeft niet direct paraat hoe vaak hij tegen koolvlieg heeft behandeld, “maar een keer of tien toch zeker”, steeds met Decis. “De planten hebben volgens mij nog geen schade opgelopen. Je ziet hier en daar wel een enkel gaatje, maar dat is niet noemenswaardig. De spruiten zijn ook schoon.” Een specifieke aanpak heeft hij niet. De insectenbestrijding gebeurt altijd in de avond, en desnoods rond middernacht als de temperatuur aan het eind van de dag hoog blijft. Geraets vermoedt wel dat zijn collega’s soms te zuinig zijn met water, “het goedkoopste onderdeel van een tankvulling”. Zelf spuit hij standaard met 600 liter water per hectare, met 110.04- spleetdoppen.

Trips en bladluizen

De druk van trips was eind vorige week evenmin hoog te noemen. Alleen op de twee vroegste plantingen werd Tracer ingezet. “Daar was wat meer insectenactiviteit, we hebben direct op zeker gespeeld.”

De inzet van Movento tegen bladluizen is tot op heden evenmin grootschalig, want ook alleen op de twee vroegste rassen. “Dat was begin juli. In de daarop volgende weken werd het droog, dan wordt de inzet van Movento lastiger. We hebben er toen vanaf gezien. Problemen heeft dat tot op heden niet gegeven, waarbij komt dat de bladluizendruk in deze regio altijd wel meevalt. Er gaat nog wel Movento op Clodius, want dat ras is behoorlijk bladluisgevoelig.”

Beregenen en toppen

De hoofdactiviteit bestond de afgelopen weken vooral uit beregenen. Vorig week was Geraets bezig met het derde rondje, omdat de natuurlijke neerslag nog steeds achterbleef bij wat vereist was. “Ik denk dat we inmiddels zo’n 100 millimeter hebben gegeven. De lengtegroei is nooit in het gedrang gekomen, maar ik reken erop dat dat deze regenbeurt de laatste is. De vroege Abacus is inmiddels ook getopt. Daar gaan we mee door tot en met het ras Aurelius.”

Gladius, Cobelius en Staedia zijn nieuwe namen in het Geraets’ rassenlijstje, na bevredigende beproevingen in 2012. De laatste planting was op 20 mei met Staedia, die staat op hele lichte zandgrond. “Dat perceel houd ik er altijd bij om naar uit te wijken, als ik door nat weer niet terecht kan op de andere percelen. Dat stuk grond bleef dit voorjaar tot het laatst leeg, dus was voor Staedia. Het ras doet het daar goed, net als Gladius en Clodius. Ze vervangen een deel van het ras Cyrus en van late Abacus.”

Of registreer je om te kunnen reageren.