‘Je kunt mooi plannen, maar het weer bepaalt’

“We liggen een weekje stil”, meldt Twan Wijnen in Maasbree op 14 augustus. “Door de hitte hebben we de afgelopen weken veel bloemkool gesneden, maar die hitte heeft ook gezorgd voor uitstel van koolaanleg in latere plantingen. Daarom moeten we deze week pas op de plaats maken.”

Een gat in het oogstschema is nooit leuk, maar omdat Wijnen levert aan ZON fruit & vegetables heeft het voor hem geen directe consequenties naar afnemers toe. “Zo gaat het nou eenmaal met bloemkool, je kunt nog zo mooi plannen, maar het weer bepaalt…”

Geen Premium

De kwaliteit van de kolen van de laatste twee geoogste plantingen liep door de hitte ook wat terug. “Je krijgt tipburn aan het blad, de dekbaarheid wordt wat minder en dan is de kleur ook wat minder. We hebben bijvoorbeeld ook bewust geen Premium bloemkool meer gemaakt. Die zaten er wel tussen, maar het was teveel werk om die eruit te sorteren. Bij collega’s was dat precies hetzelfde.” Bij de laatste keer dooroogsten was sprake van een beetje schift. “We hadden ze net op tijd weg.”

Weinig ziektedruk

De druk van het koolmotje is laag. “Wel hebben we een week of drie geleden ineens een invasie van bladluizen gehad. Movento hadden we eerder al gebruikt en met Plenum hebben we ze de nekslag gegeven.” Over een maand zullen de laatste plantingen behandeld worden tegen schimmels. “Op zandgrond is de schimmeldruk laag en met dat hete weer heb je er helemaal geen last van.”

Voldoende stikstof

Wijnen moest regelmatig beregenen, maar dat was vooral een kwestie van ‘nat houden’. Het leidde dan ook niet tot extra bijbemestingen. “Wij gebruiken de langzaam vrijkomende meststof Sulfammon, zo’n vier weken na het planten. Bovendien is er door het warme weer sprake van extra mineralisatie. Verder was de voorvrucht spinazie en daar is over de stoppel nog kalksalpeter gestrooid. Alles bij elkaar hebben ze dan voldoende stikstof, ondanks dat beregenen.”

Prijs in de lift

De prijsvorming was in de afgelopen weken niet geweldig, maar Wijnen ziet lichtpuntjes. “Het zit in de lift. Ik had wat meer stijging verwacht, maar het gaat toch de goede kant uit met vandaag prijzen van 65 cent per kool voor Premium en 45 tot 50 cent voor Kwaliteit I. Hopelijk kunnen we die stijgende lijn vasthouden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.