‘Dit verlies moeten we nemen’

In editie 15 van Groenten&Fruit liet Luc Linders uit Beringe in een artikel weten dat hij dubde over zijn natuurrabarber. Toen was die net afgemaaid en het onkruid bestreden.

Eind augustus blikt hij terug: “De afgelopen vier weken hebben we geoogst, maar eerlijk gezegd was het geen succes. De kwaliteit was matig en de prijs te laag met gemiddeld 40 tot 45 cent per kilo. Bovendien hebben we veel moeten beregenen om het gewas met temperaturen van 30 tot 35 graden Celsius aan de groei te houden en het onkruid bleef een probleem. Al met al is dit dus een matig seizoen geweest voor onze natuurrabarber en moeten we dit verlies dit jaar nemen. Vorig jaar zaten we een euro per kilo hoger. Ik heb er geen verklaring voor. Het ligt zeker niet aan een grotere aanvoer.” Gezien de ervaringen van dit jaar heeft Linders zijn keuze gemaakt. “Het probleemperceel opruimen en op kleinere schaal doorgaan.”

Vervroegde rabarber

Linders had op 29 augustus zijn eerste drie partijen pollen voor de vervroegde rabarber gerooid en in de koelcel staan voor de benodigde koude-eenheden. Op 10 september gaan de vroegst gerooide pollen in een van zijn vier voor deze activiteit beschikbare voormalige champignoncellen. Daarna volgen elke 14 dagen 100 vierkante meter (2,5 rondes per cel) tot een totaal van duizend vierkante meter. “De oogst begint zeg 1 oktober en loopt door tot en met maart.”

Over de kwaliteit van de pollen is hij tevreden. “We hebben ze extra moeten beregenen, maar het zijn mooie pollen. Over het algemeen zijn ze niet te klein en niet te dik, hoewel op sommige droge stukken er wat meer uitvallen.” De pollen die nog op het veld staan, staan stil in groei. “De pollen die we volgend jaar gaan vervroegen krijgen mogelijk nog een beregeningsbeurt om ze aan de groei te houden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.