1 reactie

‘Zonnepanelen, want de energiesector deugt van geen kanten’

Je zult het altijd zien: als het al druk is, gaat er ook nog iets kapot, zoals een lager van de inpakmachine van Peter Verschuren in Raamsdonk op donderdag 4 juli.

Ook de afzet verloopt momenteel niet op rolletjes.“Dat was natuurlijk te verwachten. We zijn druk bezig om de achterstand in oogstschema in te lopen, maar wij zijn natuurlijk niet de enige. Dan is er veel broccoli op de markt en dan kun je wel raden hoe de prijzen zijn.”

Op 6 juni oogstte Verschuren uiteindelijk zijn eerste broccoli en in de eerste paar weken waren de prijzen goed. “Maar ik denk dat we nu tot na de zomervakantie op weinig goeds hoeven te hopen of er moeten ergens extreme dingen gebeuren.” En in zo’n markt is het goed om alleen de beste kwaliteit te leveren. “Daar zijn we met zijn allen denk ik het beste mee af, maar ik weet ook dat het moeilijk is als teler om afstand te doen van jouw product. Toch kan frezen soms een goede optie zijn.” Qua kwaliteit zit het bij Verschuren inmiddels weer goed. “We hebben even een wat mindere periode gehad.”

Achteraf juiste keuze

Op gebied van gewasbescherming is er nog niets loos. Over bijbemesten en beregenen van een aantal plantingen voerde Verschuren met zijn broer Martijn wel enige discussie. “Het wilde maar niet groeien en dan wil je wat doen. Als je gaat beregenen loop je extra risico op schermrot. Uiteindelijk hebben we besloten om niets te doen en dat heeft achteraf gezien goed uitgepakt.”
De rassen waar Verschuren in oogst zijn Iron Man en Parthenon. “Iron Man kan nog wel eens wat geelverkleuring geven, daarom planten we daarnaast Parthenon. Die maakt weer meer blad, waardoor het oogsten wat langzamer gaat. Dit jaar zijn ze beide kwalitatief gewoon goed.”

Zonnepanelen lijken aantrekkelijk

Desgevraagd naar nog een aanvulling onthult Verschuren: “We zijn bezig met het plaatsen van zonnepanelen op het dak van onze loods. Die willen we gebruiken voor het opwekken van stroom voor eigen gebruik, zoals de koelcellen. Het onderliggend rekensommetje is mooi, maar ik moet toch nog zien hoe het in de praktijk gaat uitpakken. Toch denken we dat we voor de lange termijn de juiste keuze hebben gemaakt, want de energiesector is zo ondoorzichtig als het maar zijn kan en de informatie die ze leveren onduidelijk en onbetrouwbaar.”

NS nog niet op stoom

Van de NS heeft Verschuren nog niets vernomen, sinds er vliesdoek op de bovenleiding terecht kwam. “We zijn aansprakelijk gesteld en het loopt verder via de verzekering. Het is net als met de treinen van de NS, dat gaat niet altijd even snel."

Lees hier het vorige teeltgeluid van Peter Verschuren, waarin hij uitlegt wat er gebeurde met het vliesdoek.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Ter illustratie, je zou zeggen met zonnepanelen ga je minder betalen aan je netbeheerder want je neemt minder stroom af, maar het blijkt het tegendeel te zijn. Je moet niet alleen ruimte kopen voor je afname, maar ook voor je teruglevering... dat slaat toch nergens op wetgever. Willen we nu duurzame energie ja of nee...

Of registreer je om te kunnen reageren.