‘We zitten weer op het niveau van 10’en’

Alleen de eerste planting die Peter Moors in Middenmeer eind mei oogstte was niet helemaal top, maar daarna heeft hij goede ijsbergsla gesneden.

“In de vroegste planting was sprake van uitval door Sclerotinia, door vocht onder het vliesdoek en omdat er nogal wat onkruid stond. Wij verwijderen het doek niet om te schoffelen en dat gaat eigenlijk altijd goed, maar dit jaar was dat niet het geval omdat het gewas er langer over deed om aan de oogst te komen. Dat maakte het oogsten ook wat lastiger.”

Geen hausse

Moors verwijderde het vliesdoek van een aantal plantingen vroegtijdig om een hausse in de productie te voorkomen. In de plantingen waar dat doek vervolgens werd opgelegd om die goed aan de groei te krijgen, bedroeg het oogstpercentage 95 procent. “Van een hausse was geen sprake, wel volgden na de vroege plantingen een paar weken met wat minder productie. De bolomvang is ook even wat minder geweest, maar sinds half juli zitten we weer op tien bollen per doos.”

Alles onder controle

Moors beregent zijn plantingen twee keer, een keer kort na het planten en nog een keer als ze goed aan de wortel zijn. Het heeft met planten nog een week of vier te gaan. Op gebied van gewasbescherming is er weinig loos. “We gebruiken rassen met resistenties tegen Nassonovia en valse meeldauw 1-28. Verder behandelen we preventief tegen valse meeldauw, twee tot drie weken na planten. Tegen bladluizen behandelen we om de tien dagen. We hebben het goed onder controle.”

Vytalist valt af

De rassen die hij momenteel plant zijn Skindel, Rumours en E01E.4007. Richting de herfst komt daar nog iets verandering in, maar welke rassen het precies gaan worden, moet Moors nog beslissen. Aan het oogsten is hij in Vytalist en het genoemde nummer van Enza. “Vytalist blijft op onze grond te klein, ook dit jaar weer. E 4007 is mooi. Voor mij wordt het volgend jaar geen Vytalist meer.”

Of registreer je om te kunnen reageren.