‘De prijsvorming zit op een dieptepunt’

“We zitten op een dieptepunt met de prijzen”, stelt Maarten Botman in Wervershoof. Hij praatte op 17 juli over een prijsniveau van 35 cent per kilo.

“Gek is het niet, want we hebben zeven plantingen binnen twee weken geoogst. Er is dus veel volume en het is geen weer voor kookgroente.” Bij de latere plantingen is de koolvorming enigszins uitgesteld waardoor deze een week later aan de oogst toe zijn. “Kunnen we eindelijk een beetje uitrusten”, concludeert Botman. Gezien het voorspelde weer verwacht hij voorlopig echter geen prijsherstel.

De kwaliteit is goed, maar dat vraagt wel flinke inspanning als het om beregenen gaat. “Doe je het niet, dan gaat de bewaarbaarheid zienderogen achteruit. We maken dus extra kosten waar niets tegenover staat.”

Steal leren telen

Planten doet Botman momenteel twee keer per week en dat gaat door tot begin augustus. De rassen zijn Steal en Parthenon. Bij de oogst zit hij nog een week of drie in de Ironman en dan komt Steal. “Die is sterker op schimmels en smet, maar je moet het ras wel leren telen. Je moet voorzichtiger zijn met de bemesting om het ras rustig te laten groeien. Op dit moment lopen die plantingen wat achter in groei, maar misschien is er meer afzet als ze aan de oogst toe zijn.”

Geen koolgalmug

De gevreesde koolgalmug heeft zich tot op heden rustig gehouden. “In een proef in Andijk signaleren ze de koolgalmug, maar daar hebben ze ook nog bijna niets gevonden. Met noordoostenwind heb je meestal weinig last van insecten. Eventueel een bladluis, maar daar heb je in broccoli niet zo’n last van.”

Terug- en vooruitblikken

Nog even een terugblik op het begin van het seizoen. “De eerste Sirtaki was goed en de prijsvorming was twee weken prima. Toen werd de kwaliteit minder en dat gold ook voor Koros. Dit soort rassen krijgen het de komende jaren toch moeilijk. Zeker op wat arme grond heeft Sirtaki snel last van bloemigheid en kattenogen. Ironman vanonder vliesdoek heeft mooie schermen gevormd.”
En vooruitblikkend: “Hopelijk blijft de kwaliteit goed en krijgen we vanaf augustus nog een mooi naseizoen. Maar de effecten van de huidige omstandigheden op de koolzetting merken we pas over zes tot acht weken. Dan spreek ik je weer.”

Of registreer je om te kunnen reageren.