Doorgaan naar artikel

‘Voor ons was het een goed seizoen’

Lauran Geurts in Oirlo blikt terug op een kort, maar naar tevredenheid verlopen aspergeseizoen.

“We zijn 1 juni gestopt en tot op het laatst hebben de minitunnels er overheen gestaan. Dat is wel apart, maar we zijn ondanks het extra werk dik tevreden over de minitunnels. In de zes weken dat we asperges hebben gehad, hebben we circa 15 procent minder geoogst dan gebruikelijk, maar tegen een bijna 25 procent hogere prijs. We hadden dit jaar minder hectares in productie, maar toch is de omzet hoger uitgekomen.” Daar komt nog bij dat de arbeidskosten door de mindere productie lager uitvielen. “Toen wij zijn gestopt, is de prijs flink gedaald en heeft zich daarna gestabiliseerd op dat lagere niveau. Voor ons is het in ieder geval een goed aspergeseizoen geweest, hoewel de 70 are met Backlim financieel wat minder heeft uitgepakt. We hebben daarvan in vier weken circa 7.000 kilo geoogst, maar wel met 40 procent in de sortering AAA. Cumulus is wat dat betreft beter uit de bus gekomen.”

Goede stand gewassen

De stand van de gewassen is op 19 juni eveneens naar tevredenheid. “Ze staan er weer magnifiek op, alleen de onkruidbestrijding is niet helemaal goed uitgepakt. Daar moeten we nog wel wat aan doen.” Geurts voerde na de oogst een behandeling uit, maar nieuw onkruid schoot daar toch doorheen. “We gaan volvelds nog een herbehandeling uitvoeren.” Na het stoppen strooide hij 40 kilo stikstof per hectare en wat kali. Op sommige percelen werd ook kieseriet gestrooid.



Tegen aspergevlieg werden nog geen bestrijdingen uitgevoerd. “In deze omgeving is de druk niet hoog; ook tegen aspergekever hebben we nog niets gedaan. Uiteraard blijven we dat wel goed in de gaten houden.”



Ook zijn nieuwe aanplant van dit jaar staat er goed voor. “Zelfs met B-planten heb je dit jaar een mooi gewas. Er zijn geen stengels verloren gegaan.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin