Doorgaan naar artikel

‘Tracer liever pas later in het seizoen’

Op 18 april plantte Ben Geraets in Neer geheel volgens planning zijn eerste spruiten. De rassen waren Abacus en Cyrus. Op 26 april volgde Aurelius en op 30 april Clodius, Batavus en Albarus.

Toen moest er wat geschoven worden en kwamen op 9 mei Plutus, Gigantus en Abacus aan de beurt. Op 16, 17, 18 en 22 mei volgden de late(re) plantingen. “Het opschuiven naar 9 mei had te maken met de plantgrootte. Door het weer waren ze nog niet voldoende uitgegroeid bij onze plantenkweker op Voorne Putten”, aldus de Limburger. Het planten verliep verder onder goede omstandigheden.

Bemesting tot nu toe

De ontwikkeling van de kluitplanten liep in week 23 zo’n tien dagen achter bij wat gebruikelijk is. De vroegste planting werd beregend om ze aan de groei te krijgen en dat gebeurde ook bij de planting van 30 april. Als basisbemesting werd 22 kuub drijfmest per hectare gereden; een mengsel van rundvee- en varkensdrijfmest. Op de percelen waar korrelmaïs als voorvrucht stond werd voor de grondbewerking tevens 150 kilo KAS per hectare gestrooid. En op een perceel waar de planten paars begonnen te verkleuren werd 100 kilo KAS gestrooid. “De rest van de bijbemestingen gaat op basis van stikstofmonsters.”

Geen Tracer op de plaat

Het onkruid werd aangepakt met 100 cc Centium+0,5 liter Butisan S+0,5 kilo Lentagran+0,4 kilo Groundit. Daaraan voegt Geraets nog 0,2 liter Decis per hectare toe. “Ik gebruik geen Tracer op de trayplaten, omdat ik het liever later in het seizoen pas inzet. Met Decis op deze manier toegepast, ruimen we koolvlieg voldoende op.” In de week van 10 juni vindt een herbehandeling met alleen Decis plaats en dat wordt dan tegen de avond gespoten.

Fietsen met spruiten

Geraets zet zijn spruitkool af op ZON fruit & vegetables. “Nee, het is geen spruitenveiling, maar ik ben er tevreden over. Verder hoop ik op een seizoen zoals het vorige. Toen liep alles op rolletjes, zonder noemenswaardige problemen. Laat ik het zo zeggen: je kunt spruiten het beste op de fiets naar de veiling brengen en het geld met de auto gaan ophalen.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin