weblog

1099 bekeken

KCB: uitstekende asperges

De koningin onder de groente, asperge, wordt redelijk snel afgezet. Mede hierdoor en omdat het groeiproces sneller verliep, bleef de kwaliteit uitstekend.

Bij de handel zag ik mooie rechte asperges met voldoende gesloten koppen. De kleur was meestal fraai wit, maar het viel wel op dat bij een hoger percentage stengels violette verkleuring van de koppen voorkwam. Dit was overigens voornamelijk het geval bij die asperges die niet met plastic afgedekt waren. Kleine oppervlakkige scheurtjes en roest kwamen op beperkte schaal voor. Meestal bleef dit beperkt tot wat in de klasse I geoorloofd was.

In de klasse II kwam ik echter weer stengels met  te veel of ingevreten roest tegen. De aantasting was soms zo erg dat zulke partijen niet meer geschikt bleken voor verhandeling.

Op het moment dat ik dit schrijf zijn er nog steeds geen vollegrondsaardbeien. Zelden waren aardbeien van onder de blote hemel zo laat aan de markt als dit jaar. Het koude en donkere weer heeft de groei van de planten behoorlijk parten gespeeld. Gelukkig was er een redelijk aanbod van aardbeien die geteeld werden in tunnels of in kassen. De vruchten waren voldoende grof en de vorm was heel mooi.

Bij het ras Elsanta valt op dat de vruchtvorm van de diverse partijen heel sterk kan verschillen: de ene keer waren ze aan de platte kant en dat weer langgerekt. Het blijft wel hoofdzaak dat de aardbeien voorzichtig geplukt worden, want af en toe kwam lichte plukschade in de vorm van droge drukplekken voor. Kleine kopscheurtjes kwamen eveneens voor, maar niet in die mate dat dit tot problemen leidde. Ondanks deze opmerkingen was het kwaliteitsbeeld bij de diverse bedrijven overwegend zeer goed.

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.