‘Poetin was in Warmenhuizen, maar koopt in Duitsland’

Sinds eind februari is er qua afzet in de wittekool weinig veranderd. “Voor de Denen 9’ers en 10’ers zo’n 10 cent per kilo en voor de 6’en 18 cent. Rode kool zit op 33 tot 34 cent”, aldus Sieme Bruin uit Warmenhuizen op 23 april.

“Er is minder rode kool geplant en er is blijkbaar meer vraag, maar echt verklaren kan ik het niet.” Hoe de markt zich zal ontwikkelen is voor Bruin afwachten. “Poetin was onlangs inderdaad in Warmenhuizen, maar hij koopt zijn kolen tot nu toe in Duitsland. Maar er wordt ook volop geplant en die tijd kun je niet besteden aan het schonen. Aan de andere kant, er is sprake van weinig vraag, dus dan werkt een lager aanbod ook niet zo door.”

De kwaliteit van de bewaarkool is in de afgelopen twee maanden nauwelijks verslechterd. “Natuurlijk is een koelcel geen ziekenhuis en de kwaliteit varieert per partij van matig tot goed, maar het niveau is vrij constant gebleven.”

Weer op plantschema

Het plan van Bruin om in week 11 of 12 te starten met planten, viel in duigen. “Eind maart konden we de eersten pas planten, in verband met de nachtvorsten. In die tussentijd hebben ze in de koelcel gestaan bij 0 graden Celsius. Twee dagen voor het planten zetten we ze buiten en stapelen we ze af. Vervolgens geven we water over de trays om ze op vocht te krijgen. Dan vallen ze ook beter naar beneden tijdens het planten.” Volgens de Noord-Hollander hebben de planten van deze overbruggingsperiode niets geleden. “De eerste veertien dagen hadden ze wel wat moeite om wortels te maken, maar daarna zijn ze goed aan de groei gegaan.” Inmiddels zit Bruin weer op zijn plantschema en plant hij tot begin juni wekelijks 5 hectare bewaarkool.

Onkruid onder controle

Beregenen was niet nodig om de kleigrond rond Warmenhuizen. “Zeker onder in de grond is het nog vochtig genoeg.” Maar ook voor de werking van 1 liter Bustisan S + 0,2 cc Centium per hectare was het niet nodig om de bovengrond vochtig te maken. Mocht deze onkruidbestrijding tekort schieten, dan wordt mechanische onkruidbestrijding uitgevoerd. “Of pleksgewijs Lentagran, als distels een probleem dreigen te worden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.