1565 bekeken

‘Ondanks de kou staan ze boven de grond’

Taco Agro uit Meterik teelt groente voor de industrie en de tak Vrankenhof voor de versmarkt. Beide bedrijfsonderdelen telen spinazie, peen, aardappelen, erwten, sperziebonen, flageoletbonen (fijne groene boontjes) en peen.

“Bij peen gaat zo’n 40 procent naar de industrie, voor de productie van schijven en voor bij de doperwten, en 60 procent is voor de versmarkt. Deze B/C-peen wordt jaarrond afgezet”, vertelt Sander Tacken. Dat gebeurt af land of uit de koelcel: ‘ruw’ in kuubskisten of gesorteerd en gewassen. De bewaarpeen met rassen als Berlanda, Nerac en Bergen wordt op contract geteeld in de Noordoostpolder en in Duitsland, op löss/leemgrond of in eigen beheer. “Maar alles wordt altijd onder onze regie geteeld”, legt Tacken uit. Momenteel wordt bijna dagelijks uit de koelcel geleverd en die levering van bewaarpeen loopt normaal gesproken door tot eind juni. Vanaf half juni komt daar verse peen bij. De teelt van deze verse vroege en zomerpeen wordt in eigen beheer gedaan in Noord-Limburg.

Harde grond
De vroegste teelt, met de rassen Napoli en Laguna, is begin maart gezaaid met 1 miljoen zaden per hectare en is vervolgens afgedekt met vliesdoek, nog voor de omslag naar het koude weer. “Ondanks de kou staan die planten toch al boven de grond. Je kunt ze net vinden", aldus Tacken op 27 maart. De zandgrond was voor zaaien geploegd en gespitfreesd, en bemest met 400 kilo patentkali per hectare. Op die woensdag werd weer verder gezaaid. “Het lukt nu net, de grond is eigenlijk nog wat hard. Na het ploegen en frezen is de nachtvorst eroverheen gegaan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.