Doorgaan naar artikel

‘Ik verwacht niet dat we in de bloemen schieten’

Geert Janssen uit Blerick wilde op 30 maart zijn eerste venkel gaan planten, maar daar kwam niets van terecht. “Gezaaid hebben we toen wel, want zaad kan wel wat hebben als het om nachtvorst gaat. Bovendien, mocht het fout gaan, dan hebben we nog niet zoveel kosten gemaakt.”

Janssen heeft nog niet onder het doek gekeken, maar hij vermoedt dat er nog weinig activiteit te bespeuren zal zijn. Op 5 april werd het tweede zaaisel gezaaid. “Die hebben zeker nog niets gedaan.”



Achter op plantschema

Op 9 april ging pas de op 30 maart geplande eerste planting de grond in. “Die planten hebben al die tijd bij de plantenkweker in de koude kas gestaan bij 5 graden Celsius. “Beter dat, dan bij -5 graden bij ons op het erf. Die planten zijn in die periode nauwelijks gegroeid. We lopen inderdaad wel wat achter op ons plantschema, maar het is wat het is.” De zaaisels werden beregend, vervolgens werd 180 milliliter Centium toegepast en daarna werd vliesdoek aangebracht. De planting van 9 april kreeg neerslag van nature en Janssen verwachtte dat daar op 10 april nog wel wat bij zou komen.



Toch drijfmest

Omdat het voorgewas prei tegen goede prijzen tijdig gerooid kon worden, kon voorafgaand aan het zaaien en planten van venkel toch drijfmest worden toegediend. Het blijft afwachten, maar het risico op schot acht Janssen gering. “We hebben het planten op een mooie manier lang genoeg kunnen uitstellen. Ik verwacht dan ook niet dat we in de bloemen zullen schieten.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin