Doorgaan naar artikel

‘Er komt leven in de planten’

“We zijn tweeënhalf tot drie weken later dan in andere jaren”, stelt Lauran Geurts in Oirlo op 10 april vast. “Normaal steken we eind maart/begin april onze eerste asperge, maar ik denk dat we nu in de week van 15 april mondjesmaat kunnen beginnen. Aan het einde van die week of de week erop zijn we pas volop aan de gang.”

Hij plaatste op zijn onverwarmde asperge de minitunnels tussen 25 februari en 8 maart. De grondtemperaturen liepen in eerste instantie snel op naar 10 graden Celsius, totdat het vanaf 12 maart ’s nachts steeds vroor. Vanaf toen bleven de grondtemperaturen steken op 6 graden en pas sinds maandag 8 april loopt de thermometer weer op naar 9 graden. “Er begint wat leven in de planten te komen.”



Voorkeur voor Cumulus

De bemesting werd kort voor het leggen van de zwart/wit folie en het plaatsen van de minitunnels op orde gebracht op basis van adviezen van HortiNova. Dan gaat het om kalk, kalium en magnesium. Geurts kiest voor het ras Cumulus en heeft nog een halve hectare Backlim bijgehuurd. Ook de nieuwe aanplant van 1,2 hectare wordt Cumulus, waarmee zijn areaal op 13 hectare komt. “Cumulus is van super kwaliteit en sorteert heel gemakkelijk. Bovendien is het ras goed houdbaar. Wij sorteren niet in het weekend, maar de kwaliteit op maandag is niet minder dan die van de vrijdag daarvoor. Ze zijn nog steeds prachtig wit. Ik denk dat telers onvoldoende realiseren hoe belangrijk dit kwaliteitsaspect is.”



Niet gaan verwarmen

De ervaringen dit voorjaar verleiden Geurts niet tot het gaan verwarmen van asperge. “Ik ga er niet vanuit dat dit voorjaar een structureel verschijnsel wordt. Normaal gesproken zijn er voldoende telers die verwarmen om die markt van asperge te voorzien. Voor mij begint het aspergeseizoen begin april. Vanaf dan ontstaat er pas echt vraag.”

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin