‘Als het schot komt, is het over en sluiten’

Het stukje late winterprei met Pluston, Kenton en Vitaton dat bij Jan Klep uit Oud Gastel niet onder vliesdoek heeft gezeten, heeft hij min of meer afgeschreven.

Het stuk met Poulton waar begin maart alsnog vliesdoek op werd gelegd, vertoont enige activiteit, maar het blijft de vraag of dat in de resterende twee tot drie weken nog tot een oogstbaar gewas komt. Klep verwacht dat hij er zeker een deel wel van zal rooien. "Maar als het schot komt, dan is het natuurlijk over en sluiten." Klep overwoog nog om het gewas een handje te helpen met kunstmest. "Tot op heden was het te koud en nu nog strooien heeft geen zin meer. De tijd is te kort om daar nog iets van te verwachten." De prei die hij nu aan het verwerken is, heeft vanaf begin januari onder vliesdoek gezeten. "Daar zit al meer leven in. Je kunt er nog een redelijke kwaliteit prei van maken, maar het is niet voor niets dat de prijzen zo hoog zijn opgelopen. De productie is wat het is."

Doek teruggelegd om te beregenen
Zijn eerste bloemkool plantte Klep op 18 maart. "In de week daarvoor hebben we zitten dubben, maar uiteindelijk nog niet geplant. De planten waren wel geleverd. Die hebben we in onze wandelkap gezet, onder vliesdoek. Ze hadden al een week langer bij de plantenkweker gestaan, maar het past ook wel in onze aanpak: we hebben de planten graag relatief jong op het bedrijf om ze mooi te laten afharden. En het geeft meer ruimte om ze te planten als het ons uitkomt."

De tweede planting werd op 21 maart geplant. Van beide plantingen werd op maandag 8 april het doek verwijderd om te beregenen. "Toen konden we duidelijk zien dat ze geleden hadden van de vorst. Sommige meer, andere minder; dat verschil kan ik niet zo goed verklaren." Het doek werd weer teruggelegd. De eerste planting was Easytop, de tweede Abeni, beide in 5-centimeter perspotten.

Zaterdag 6 april ging planting drie de grond in met Abeni en Brunel, het laatste ras in 4-centimeter perspotten. "Die hebben we meteen afgedekt en op maandag het doek even teruggelegd om te beregenen en de onkruidbestrijding uit te voeren met 0,75 liter Butisan S per hectare. De grond was zaterdag zo droog dat Butisan S toepassen geen zin had. Het is op deze manier meer werk, maar je kunt ook niet alles tegelijk." Klep zit nog niet helemaal op plantschema. "Maar bij de plantenkweker lopen ze ook wat achter. Er is dus sprake van wat kleinere planten."

Of registreer je om te kunnen reageren.