1491 bekeken

‘Proberen ons bedrijf rendabel voort te zetten’

“Een aantal van onze Poolse medewerkers komt begin week 10 naar Nederland om onze plantploeg weer compleet te maken en dan kunnen we weer aan de slag", aldus Peter Verschuren uit Raamsdonk.

"We houden met onze Poolse medewerkers wel steeds contact via e-mail, mobiele telefoon en Skype, maar het blijft spannend om het beste moment te kiezen. Je bent nou eenmaal afhankelijk van het weer wanneer je echt aan de slag kunt, maar je moet op een gegeven moment wel besluiten wanneer je het personeel verwacht.” Die ploeg plant de eerste paar plantingen en dan schakelt Verschuren over op zijn eigen plantploeg. De eerste plantingen zijn perspotplanten onder vliesdoek, daarna worden het kluitplanten.

Het ploegen en cultiveren van de zandgrond om de eerste percelen plantklaar te hebben liggen, moet nog gebeuren, net zoals de bemesting. “We geven een organische bemesting op basis van een grondmonster en vullen later als dat nodig is de stikstof aan, op basis van gewasstand en weersomstandigheden.”

Hopen op goede start
Verschuren heeft zijn planten door verkoudheid en meer van dat soort ongemakken bij de plantenkwekerij niet gezien, maar hij gaat er door zijn ervaringen met zijn plantenkweker vanuit dat het prima planten zijn. Hij koos voor meerdere rassen in het vroege traject, omdat er van Milady geen zaad beschikbaar is en Sirtaki vorig jaar niet goed voldeed. “Sirtaki is een snel groeiende broccoli, maar had vorig jaar veel last van sleet en losse schermen. Daardoor was het ras geen succes en ook de prijsvorming viel begin 2012 tegen. We hadden toen geen goede start, hopelijk is dat in 2013 anders.”

Sanering geen verrassing
Dat er in 2013 een aantal collega’s geen broccoli meer telen, komt voor Verschuren niet als een verrassing. “Nee, over het idee dat er een sanering zat aan te komen, hebben mijn broer Martijn en ik als eens gepraat. Die collega’s stoppen ieder om hun eigen redenen, maar wij trekken ons eigen plan en hopen dat we ons bedrijf rendabel kunnen voortzetten.”
De afzet verloopt via The Greenery en daarover zijn de broers tevreden. “Overal is het wel wat, maar The Greenery zit naar ons idee goed op koers.”

Of registreer je om te kunnen reageren.