1 reactie

‘Poetin komt binnenkort naar Warmenhuizen’

“We zijn aan het blazen, daardoor hoor ik je wat slecht”, zegt Sieme Bruin in Warmenhuizen in zijn loods waar hij sluitkool aan het verwerken is.

"De handel kenmerkt Bruin als ‘rustig tot flauw’ voor zijn witte en rode bewaarkool met prijzen van 12 tot 15 cent per kilo. “Het zit hem in het zitten”, waarmee volgens Bruin met deze Noord-Hollandse uitdrukking de markt gekenmerkt is. “Het is wachten op de Rus, maar Poetin komt binnenkort naar Warmenhuizen, dus wie weet.” De export van zijn sluitkool is trouwens voor 90 procent gericht op Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.

Goed op schema
De kwaliteit van zijn bewaarkool is goed, met af en toe een ‘rotstuk’ door het extreem natte najaar. Bruin voerde drie bespuitingen uit tegen deze schimmel - eind augustus, in september en in oktober - maar desondanks greep de schimmel zijn kans. De rassen die in de bewaring zitten zijn Kiloton en Colmar van wittekool en Klimaro van rode kool. Circa 40 procent van wat in de bewaring zat is inmiddels afgezet. “We liggen vrij goed op schema door een goede band met onze afnemer. Ik weet dat er collega’s zijn die wat achter lopen met hun afzet.” Het aantal kilo’s dat Bruin in de bewaring stopte, wijkt nauwelijks af van wat hij gewend is. “In zijn algemeenheid is het wél zo’n 10 procent minder, door de nattigheid en doordat percelen verzopen zijn.”

Start nieuwe seizoen
In week 11 of 12 start Bruin met het nieuwe seizoen. “Dan planten we witte kool met de rassen Perfecta, Eton en Drago. Nee, ik heb de planten nog niet gezien, maar gezien de ervaringen uit het verleden heb ik er alle vertrouwen in dat onze plantenkweker dat weer goed voor elkaar heeft.”

Bruin gebruikt kluitplantjes van 244 per tray en later voor de bewaarkool 294 per tray. Zaadcoating gebeurt met Gaucho en de vroegste plantingen worden niet afgedekt. “Dat heeft voor ons geen meerwaarde.”

De bemesting met 790 kilo Entec per hectare, 200 kilo Humifirst, 625 kilo Kornkali en 70 kilo NP 18-64 moet volgens grondmonster nog uitgevoerd worden. Later volgt dan eventueel nog een bijbemesting met kalksalpeter.

Eén reactie

  • A Vreugdenhil

    een nog groter graaier er bij die rus

Of registreer je om te kunnen reageren.