‘Wortels hebben alle aandacht nodig’

Sinds de week van 25 november oogst Siem-Jan Hemmes in Breezand witlof van nieuwe wortels. Het omslagpunt van oude naar nieuwe wortels begin november maakte hij daarmee juist vroeger dan gebruikelijk, terwijl hij in zijn vorige bijdrage van eind augustus nog dacht misschien wel langer met oude wortels door te gaan.

"De oude wortels van Vintor die we nog hadden waren uitgesorteerde wortels van boven 5,5 centimeter. Snel genoeg nadat we de eerste daarvan hadden ingezet, zakte de witlofprijs en de prijs voor grof lof was al helemaal niet geweldig meer. Toen hebben we besloten om de rest maar te storten en over te schakelen op wortels uit Zuid-België. Het ras is Atlas."

Rotte wortelpunten

Die wortels van de eerste nieuwe partij zijn 'net aan', zoals Hemmes het omschrijft. "Over het algemeen zijn ze goed, maar er zitten wel enkele trekbakken tussen waarin wat wortels met rotte punten zitten. Daardoor ontstaat een lichte aantasting van Phytophthora. Daarom heeft deze partij alle aandacht nodig om ze tot een goed einde te brengen. Normaal gebruik ik alleen Fenomenal, maar nu heb ik daar Paraat en Aliette aan toegevoegd. Ook zit er Reciclean in het water. Op die manier proberen we de druk van Phytophthora zo laag mogelijk te houden, maar de ene bak is beter dan de andere. We zitten echt op zo'n kantelpunt van gaat het goed of slaat het door naar slecht."

De Noord-Hollander draaide ook de thermostaat ietsjes lager, maar daar kwam hij snel van terug. "Die wortels hebben minder dan twee weken in de koeling gezeten. De kropvulling viel met die lagere temperatuur daarom tegen." In week 49 was het trekregime 20 graden watertemperatuur, na 2 weken zakkend naar 18,5 graden Celsius. De luchttemperatuur zit constant op 18 graden.

Mooie wortelproductie

Op 4 december werden de laatste wortels gerooid. "Alles zit nu in de koelcel. We zitten met gemiddeld 180 tot 190 duizend wortels per hectare op hetzelfde niveau als vorig jaar. Dat is voor dit jaar gewoon goed. Kwalitatief lijken het ook prima wortels, maar eventuele ziektes zoals Phoma komen later tijdens de trek pas tot uiting."

Of registreer je om te kunnen reageren.