‘We gaan niet breder dan 33 meter’

De verwerking van bewaarpeen begint bij Taco Agro en Vrankenhof pas na de jaarwisseling. Alle wortels zijn inmiddels wel gerooid en staan opgeslagen in de koelcellen van het bedrijf in Meterik.

Sander Tacken toont zich vrij tevreden over de productie en kwaliteit. "Gemiddeld is de productie redelijk tot goed, maar er zitten wel behoorlijke verschillen tussen de percelen. Onze peen komt uit Duitsland en uit de Flevopolder, maar de productie in Duitsland is iets minder. Dat heeft vooral te maken met het verschil in weersomstandigheden en de beperktere mogelijkheden om te beregenen." Over de lengte van de peen heeft Tacken geen klachten.

Zaken regelen voor het nieuwe seizoen, daarvoor is het nog wat vroeg. "Dat komt wel ieder jaar terug. Het bespreken van de contracten met de telers, de keuze van percelen, de ontwikkelingen in de pachtprijzen, dat soort van dingen."

Nieuwe spuitmachine

Tacken investeerde kort geleden in een nieuwe spuitmachine. "Dat is een Challenger Rogator geworden. Die zie je in Nederland nog niet zoveel. Alle machines hebben wat plussen en minnen, ook de Challenger. Voor ons heeft de tankinhoud van 6.000 liter en de boombreedte van 33 meter de doorslag gegeven. Vanwege ons rijpadensysteem zitten we op die werkbreedte, ook met kunstmest strooien en beregenen. Als je met kunstmest strooien breder gaat werken, dan wordt het strooiresultaat minder. Tenminste, dat is onze ervaring." Het afgelopen jaar werd ook geïnvesteerd in een nieuwe zaaicombinatie van Agricola en een rijenfrees van Struik. "We zijn dus voor het nieuwe seizoen weer helemaal up-to-date."

Of registreer je om te kunnen reageren.