‘Volgens planning gewisseld’

Barry van Hooijdonk in Rijsbergen gaat in de op de prijsopleving van witlof, vertelt over zijn omschakeling naar nieuwe wortels en spreekt zijn zorgen uit over de bestrijding van mineervlieg.

“Momenteel gaat het wat beter… nee, deze week gaat het wat beter”, antwoordt Barry van Hooijdonk in Rijsbergen op de vraag hoe het staat met de prijs voor witlof. De reden voor de opleving? “Zeg het maar, er zijn wel wat acties, maar of dat de verklaring is? Er is momenteel veel vraag naar witlof, dat is zeker, maar het kan volgende week weer heel anders zijn.”

Omschakeling naar nieuwe wortels
Vorige week zat hij volop in de omschakeling van oude naar nieuwe wortels. “De oude voorraad is op, volgens planning, en we oogsten nu de eerste kroppen van het ras Jocker. De wortels komen uit Zeeland. ze zijn goed gezond. Je moet er in het begin wel temperatuur onder zetten en op het eind uitkijken dat je ze niet open stookt. Jocker kan gevoelig zijn voor open kroppen. We starten nu met 21,5 graden pittemperatuur. Richting het einde zakken we naar net onder de 21 graden. Het perceel was mooi op tijd ingezaaid - begin mei - en in de droge periode in de zomer twee keer beregend. Na het rooien hebben we de wortels 14 dagen in de koeling gehad."

Atlas na Jocker
Van Hooijdonk verwacht het ras Jocker vijf weken te trekken, daarna gevolgd door het ras Atlas. Deze wortels zitten ook al in de koelcel. Ze werden begin november gerooid. “Onder droge omstandigheden.” De opmerking dat het de laatste weken al veel heeft geregend, is voor Van Hooijdonk geen reden om ongerust te zijn. “Volgens de weersverwachting is het begin volgende week (46) nog een paar dagen nat, daarna knapt het weer op. Na een paar dagen zal het op de lichte grond wel weer gaan.”

Wortelluis en mineervlieg
In zijn vorige bijdrage gaf Van Hooijdonk aan dat er in sommige percelen wat wortelluis zat. Met de inzet van Movento was dat gauw voltooid verleden tijd. Geen probleem dus. Lastiger is de aanpak van mineervlieg, signaleert hij. Vertimec Gold is duur en mag in een teelt hoogstens twee keer worden ingezet. De vraag is dan wanneer dat precies moet. Lukraak spuiten is zinloos, want het middel is hoofdzakelijk effectief op de larven van de mineervlieg. Nog een groter probleem is dat Vertimec afgelopen jaar een vrijstelling had voor de aanpak van mineervlieg. Het is niet vanzelfsprekend dat die vrijstelling voor 2014 weer beschikbaar komt. Of Van Hooijdonk er als lid van de landelijke kerngroep voor witlof meer vanaf weet? "Nee, dat is afwachten. Maar het heeft wel onze aandacht."

Of registreer je om te kunnen reageren.