‘Nog een week knarsetanden, daar bijt ik me in vast’

De prijzen van spruitkool staan zwaar onder druk. Piet Sonneveld houdt hoop op betere tijden.

“Het seizoen is nog lang.” In die zin verhult Piet Sonneveld in Dreischor dat er nog veel goed te maken valt. “De prijzen staan momenteel zwaar onder druk. We praten over zo’n 25 cent per kilo. Dat is behoorlijk onder de kostprijs, maar er kan nog veel veranderen.” Een verklaring voor het tot op heden matige seizoen heeft hij niet. “Ik hoor het maar van één afzetpartij. Die zegt dat er teveel aanbod is, waardoor er onder de kostprijs wordt gehandeld. Ik kan niet beoordelen of dat helemaal klopt. Mijn afnemer zegt dat ik nog een week moet zitten knarsetanden en dat het dan beter zal worden. Daar bijt ik me dan maar in vast.”

Wachten op goed middel
De kwaliteit is goed, hoewel koolvlieg en koolmot tijdens het groeiseizoen behoorlijk parten speelden. “We zitten toch te wachten op een goed middel dat ons van deze ellende verlost.” Toevalligerwijs was Sonneveld tijdens het afgeven van dit interview op weg naar een proefveld van Proeftuin Zwaagdijk - bij zijn collega Jos Schelling - om daar met de landelijke commissie een proef met bestrijdingsmiddelen tegen koolvlieg en koolmot te beoordelen.
De druk van schimmels valt Sonneveld alleszins mee. “Schimmels vormen geen probleem. Daar hebben we goede middelen tegen.”

 

Heel veel water

Wel problematisch is het overtollige water dat in Dreischor en omstreken viel. “We kregen 100 millimeter in 12 uur tijd. Het heeft hier echt gespoeld. We hadden al voorzorgsmaatregelen getroffen door het frezen van greppels, maar we moesten er toch nog met de schop aan om het water in die greppels goed kwijt te raken. De kwaliteit van de spruiten is goed, maar de planten hebben wel geleden. Gelukkig is dit in het najaar gebeurd en is het vochtig gebleven, anders waren er veel meer planten omgevallen omdat ze dan de verdamping niet meer hadden kunnen bijbenen.” Om de planten aan de praat te houden strooide Sonneveld regelmatig kleine hoeveelheden kunstmest.

Of registreer je om te kunnen reageren.