1799 bekeken

‘2013 waarschijnlijk in de top 5’

De productie van broccoli levert Peter en Martijn Verschuren dit jaar weinig op. De broers vermoeden dat 2013 tot de 'top vijf slechtste jaren voor broccoli' gaat behoren. Ondertussen verbazen ze zich over de regelgeving rond de zonnepanelen op hun bedrijfsgebouwen.

‘Als je het snapt, dan begrijp je het pas’, aldus Cruijff. Peter Verschuren in Raamsdonk bekruipt soms een vergelijkbaar gevoel sinds hij en zijn broer Martijn de gelukkige eigenaars zijn van bijna 300 zonnepanelen op hun bedrijfsgebouw. Veel regelgeving rond zonnepanelen wordt pas echt duidelijk op het moment dat je ermee geconfronteerd wordt. Sinds de panelen een paar maanden geleden in bedrijf werden gesteld en de broers wat nadrukkelijker kijken naar elektriciteitshuishouding op hun bedrijf, is duidelijk geworden dat het verbruikspatroon wat anders verloopt dan aanvankelijk gedacht. “Dat is niet onbelangrijk, want voor stroom die we aan het net terugleveren ontvangen we de kale kWh-prijs. Voor stroom die we aan het net onttrekken, wordt echter de volle bruto prijs gerekend. We zijn grootverbruiker, in tegenstelling tot particulieren: die mogen de levering en onttrekking van hun elektrische energie salderen. Dat is raar, want de stroom die onze panelen opwekken, is niet anders dan van de panelen op een particulier woonhuis.”

In de bij de panelen behorende computer zit een programma waarmee de werkelijke stroomproductie vergeleken wordt met de verwachting aan de hand van de instraling, de stand van de panelen ten opzichte van de zon, en dergelijke. “Met die productie gaat het goed.”

Slecht jaar
Met de productie van broccoli is het ‘wat’ minder. Verschuren vermoedt dat 2013 een grote kans maakt tot de ‘top 5 slechtste jaren voor broccoli’ te gaan behoren. “Nog een geluk dat 2013 niet doordringt tot de top 3”, klinkt het met gevoel voor galgenhumor. “Als ik zeg dat de prijsvorming is achtergebleven, dat is dat nog een understatement. Ik heb het nog niet uitgerekend, maar ik ga ervan uit dat we nog met een klein winstje kunnen afronden. Maar veel zal het niet zijn.”

De verklaring is eenvoudig: door het late voorjaar kwam de productie laat op gang en door het goede najaar verliep de oogst voorspoedig. Dat betekende dat het volume in een relatief korte periode afgezet moest worden. De broers maakten vorige week de laatste broccoli klaar. “We zijn uitverkocht, gelukkig wel, want de contracten zijn afgelopen en op de vrije markt zitten ze niet meer te springen om Nederlandse broccoli.”


Voor komend jaar valt de rassenkeus, net als dit seizoen, op de rassen Steel, Iron Man en Monaco. Dit laatste ras was dit jaar nieuw voor het staartje van de teelt, omdat Monaco in een koud najaar nog vlot aan de groei blijft. In een warm najaar is een ras als Monaco wat eerder klaar dan een langzamer groeiend ras... “Het is dus precies verkeerd uitgepakt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.