Doorgaan naar artikel

‘We hebben een mooie maand gedraaid met rabarber’

Op 1 oktober startte Luc Linders in Beringe met het oogsten van zijn eerste ronde vervroegde rabarber. Daar oogstte hij op woensdag 23 oktober de laatste rabarber van.

“Het gewas is op; het gaat eruit en dan komt er in de komende dagen de volgende ronde in te staan.” Dat wordt dan de vijfde keer dat hij 100 vierkante meter inzet in zijn champignoncellen.

Lagere productie

De eerste twee weken van oktober was Linders de enige aanvoerder op ZON fruit & vegetables en dat maakte dat het prijsniveau niets te klagen gaf. Wel bleef de productie circa 10 procent achter bij wat hij gewend is. “Ik vermoed dat de oorzaak de droogte van vorig jaar is. Toen had ik geen beregeningsmogelijkheden op het betreffende perceel. En de pH was ondanks een bekalking voor het planten aan de lage kant. Maar alles bij elkaar hebben we een mooie maand gedraaid.”

Trage start ronde vier

Vorige week liep de prijs voor de klasse I nog met een euro per kilo op. Hiervan kon hij in zijn derde ronde van inzetten wat minder profiteren door opvallend veel ‘dove’ stengels. “Die groeien in eerste instantie wel uit, maar vervolgens sterven ze af. Ook dat heeft denk ik te maken met droogte tijdens het groeiseizoen. Deze pollen stonden op het kopeind van een perceel, waardoor ze met het beregenen minder water krijgen. Dat kopeind ligt ook aan een doorgaande weg, dus je kunt moeilijk de sproeier heel ruim afstellen… Maar er zijn ook andere theorieën over dit verschijnsel. Het zou ook te maken kunnen hebben met het koelproces.”



De vierde ronde komt qua groei wat trager op gang. “Maar dat is eigenlijk ieder jaar zo. Die worden toch zes tot zeven weken later in het seizoen pas gerooid, waardoor er al iets rust in die pollen zit. De eerste pollen die je rooit, zijn nog volop aan de groei.”

Strategie koudepunten

Bij het koelproces houdt Linders voorlopig zijn eigen strategie aan van alle koudepunten in de koelcel geven. “Zeker dit jaar hebben ze op het veld natuurlijk nog weinig koude gekregen. Misschien dat ik bij de ronde die we eind november gaan rooien en bij die daarna nog volgen de natuurlijke koude wel verreken met wat ze nog moeten krijgen in de koelcel.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Luc Linders

rabarberteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin