‘Vers land, dat merk je in het voorjaar’

Siemen Bruin uit Warmenhuizen startte op maandag 7 oktober met de oogst van zijn bewaarkool. "Ik had eerder kunnen beginnen, maar de kilo's waren er nog niet. Het is te lang droog geweest."

Wat maakt dat het tonnage per hectare in vergelijking met vorig jaar lager is. De kwaliteit van de kool is wel goed, uitgezonderd "een verdwaalde tripsaantasting."

Oogstploeg Polen

"De oogstploeg bestaat uit vijf Polen, alle jaren met drie man vast en twee man nieuw", aldus Bruin. "Die nieuwe mensen zijn goed te krijgen, mits je er op tijd achteraan gaat. Als er iemand terug reist naar Polen geef ik vaak de vraag mee er wat extra mensen bij te zoeken. Ik ga er zelf ook wel heen. Vorig jaar ben ik nog bij een van mijn personeelsleden geweest. Niet vanwege een af andere reden, het was vooral slap lullen en bier drinken. Hij werkt nog steeds bij me."

De oogst vraagt zo'n tien weken, 'ik denk dat ik minimaal tot 10 december nog wel bezig ben. We snijden nu het ras Sting, daarna volgen Kilaton en Colmar, dan Roxy en Resima, en tenslotte het ras Counter voor de snijderij.

Het werk gaat met een gewone oogstband. "Een andere manier is er niet. We werken met een bewaarproduct, met machinaal oogsten krijg je het nooit zo netjes als zou moeten. En als er al ooit een automatische oogster komt, is die waarschijnlijk niet te betalen."

Maximale bewaarkwaliteit

De nadruk die Bruin legt op maximale bewaarkwaliteit, maakt ook dat hij bijna al zijn bewaarkool in de Wieringermeer heeft staan. "Ik zoek land waar nog nooit kool heeft gestaan. Dat merk je in het voorjaar, vanaf april, mei." De afstand tot Warmenhuizen is gemiddeld zo'n 20 kilometer. Bruin vangt dat op met de hulp van een transportbedrijf. Op het erf van de teler waarvan de grond wordt gehuurd, komt een transportwagen te staan voor 32 kisten. "Een volle wagen wordt weg gereden en vervangen door een wagen met leeg fust."

Of registreer je om te kunnen reageren.