‘Rond 1 november de laatste oogst’

Twan Wijnen uit Maasbree was vorige week nog volop aan het oogsten in de rassen Korlanu en Clarina. "De kwaliteit is gewoon goed, maar wel staan de planten iets krap in het blad."

"Het is nog genoeg, maar met nog wat minder blad zouden we moeten dekken. Dat geldt vooral voor Clarina. In de zomer hadden we voldoende mineralisatie, maar door de vele regen die begin september viel – in 5 dagen wel 100 millimeter - is er kennelijk toch te veel stikstof uitgespoeld. In eerste instantie leek dat van niet en ging het gewas enorm aan de groei. Daarom zijn deze plantingen dan ook niet meer bijbemest. De volgende twee plantingen - dat is ook meteen de laatste en ook met de rassen Korlanu en Clarina - hebben nog wel 150 kilo Multi-K per hectare gekregen. Daarvan trekt de hoeveelheid blad nog wel bij, er zitten nu kooltjes in ter grootte van een pingpongbal." Met het gewicht van de kool zat het vorig week wel goed, zowel met de zessen als met de achten. "Voor Premium-bloemkool moet de kist een bepaald minimumgewicht hebben, dat redden we vlot."

Beregenen

In oktober moest er vanwege het uitblijven van natuurlijke neerslag nog wel beregend worden. "Daar zijn we op 1 oktober mee gestart, zes dagen later was alles weer nat. Voor bloemkool verwacht ik voor de rest van dit jaar klaar te zijn, vanwege ander weer en de vorming van dauw in de nacht. Voor prei is het nog niet helemaal zeker of de beregening wel kan worden opgeborgen. Dat is nog even afwachten."

Vroeg einde oogst

Als de oogstplanning voor bloemkool uit zou komen, zou Wijnen tussen half november en begin december klaar moeten zijn. In werkelijkheid pakt dat vaak anders uit. Deze keer verwacht hij rond 1 november de laatste kool te snijden. "Dat is dan ook met Korlanu, dat ras hebben we zowat de hele zomer gehad. "

Twee jaar geleden teelde hij in het najaar nog late rassen, die evenwel enorm uitstelden. De laatste kool werd toen op Oudjaarsdag gesneden. Vorig jaar koos hij daarom voor rassen met wat minder groeidagen. Koud weer in augustus en september gooiden roet in het eten. Wijnen oogstte de laatste bloemkool in de eerste week van januari. "Toen wel met tien stuks in de kist, maar even goed nog behoorlijk wat later dan de bedoeling was... Deze keer hebben we alleen zomerrassen gezet, en gaat de groei juist vlot door, zodat we rond 1 november de laatste kunnen oogsten."

Dat werkt door in de prijsvorming. "Die is .... -schrijf dat maar niet op-. De eerste zomerplanten stelden uit, en er kon in augustus weinig gesneden worden. De latere zomerplantingen zijn vroeger gekomen, waardoor de aanvoer nu op een hoop loopt."

Of registreer je om te kunnen reageren.