‘Extensief schema geeft goed resultaat'

“Ik zie wel verschillen in de mate van afsterven van rassen en gewassen”, stelt Lauran Geurts in Oirlo. “Bij ons is Cumulus wat verder afgestorven dan Backlim."

"Maar wij zijn al op 1 juni gestopt met oogsten, dan heb je dus ruim drie weken meer groeiseizoen dan bij de gewassen waar op 24 juni is gestopt. Dat onze gewassen dan al iets verder zijn met afsterven is helemaal niet erg, want ze zijn al wat ouder en ze hebben ook meer energie opgedaan.”

Extensief schema

Zelf heeft Geurts zijn percelen niet intensief behandeld tegen schimmels. “Ik weet van andere percelen dat daar vaker gespoten is, maar ik zie daar nu maar een week verschil in als het om de mate van afsterven gaat. Met een extensief schema kan het dus ook en je maakt minder kosten.” Wat Geurts verder opvalt is dat de gewassen dit jaar niet overdreven veel stengels hebben gemaakt. “Ik denk dat er stengels door hitte en/of droogte niet goed zijn doorgegroeid, maar met vier tot vijf stengels per plant staan er toch genoeg.”

Handmatig wieden

Vorig jaar wist hij het onkruid chemisch goed onder de duim te houden, dit jaar valt dat tegen. “We hebben een keer over het gewas gespoten toen het nog geen naalden had en daarna is er een keer onderdoor gespoten. Het resultaat was goed, maar later is nog veel onkruid gekiemd en door de droogte werkte het bodemherbicide niet. We zijn er tussen de rijen toch nog twee keer met de hand doorheen gemoeten.”

Loof en compost

De loofbewerking staat voor de tweede of derde week van november gepland. “Als we de aardappelen gerooid hebben.” Het loof wordt geklepeld en vervolgens wordt het onkruid bestreden met Finale. “Dat is het nadeel van vrij vroeg stoppen, het onkruid krijgt meer kans, zeker in juni en dat werkt door. Daarom maken we het in het najaar zwart, zodat de grond nog de kans krijgt om op te drogen.” De looppaden krijgen nog een nabewerking als de grond dat toelaat.

Een eventuele toediening van compost is afhankelijk van de grondtoestand. “Als het kan dan doen we dat ergens in de winter, maar als dat niet zo is, slaan we dat over. Met uitrijden onder te natte omstandigheden maak je te veel kapot. En voor het uitrijden net na het stoppen met oogsten heb je op dat moment niet veel tijd.”

Aanplant 2013

De aanplant met B-planten staat niet verkeerd, maar de chemische bestrijding van het onkruid – waaronder haagwinde – heeft de planten ook geen goed gedaan. “We gaan wat planten uitgraven en wat wortels op suikergehalte bepalen. Als het tegenvalt dan oogsten we het perceel in 2014 niet.”

Of registreer je om te kunnen reageren.