‘Eerst de bloemkool, dan de prei’

Jan Klep in Oud-Gastel is tevreden over zijn herfst- en winterprei. Tot half september ging de groei wat moeizaam, maar daarna vielen er wat buien en verliep het vlotjes.

Trips werd in augustus en ook nog in september regelmatig aangepakt. In de derde week van augustus werd in de herfstprei roest vastgesteld en bestreden met Corbel. Tegen schimmels werd in de loop van september verder Folicur ingezet en eind september nog een keer Folicur plus Kenbyo. “En deze week heb ik nog Amistar gebruikt. Het is onder controle”, aldus Klep op donderdag 24 oktober. In de winterprei gebruikte hij rond half september een keer Kenbyo en op dinsdag 22 oktober eveneens Amistar waarmee hij de schimmels tot dusverre ook daar onder controle had.

Onkruidbestrijding

In de winterprei werd begin september Aramo ingezet tegen straatgras, met een goed effect. In de late winterprei steekt nog wel wat onkruid de kop op. Daartegen wil Klep in eerste instantie aanaarden, als het weert het toelaat, en mocht dat onvoldoende werken dan volgt nog een chemische bestrijding.

Herfstprei bekwaam

De eerste herfstprei is bekwaam om te rooien, maar eerst wil de Brabander zijn bloemkool oogsten. Bovendien zijn de prijzen niet dusdanig dat prei de voorkeur geniet. “Bij allebei de gewassen is het momenteel niet geweldig, maar die bloemkool moet weg en de prei kan ik nog wel even laten staan.”

Bemesting

Zo’n drie weken na het planten kreeg de herfstprei breedwerpig 300 kilo KAS per hectare en daar volgde half augustus een rijenbemesting op met nog eens 300 kilo. In de derde week van september werd een rijenbemesting met Entec plus patentkali uitgevoerd. In de winterprei werd de eerste bemesting breedwerpig half augustus uitgevoerd en eind september kregen die op de rij 300 kilo KAS. Op dinsdag 22 oktober werd Entec plus patentkali bemest.

Mechanische onkruidbestrijding

Chemisch werd het onkruid kort voor en na het planten aangepakt en circa een maand na planten schoffelde Klep zijn gewassen. Veertien dagen daarna werd ietsjes aangeaard en zo nodig herhaalde hij dat twee tot drie weken later nog een keer. “En daarmee hebben we het onkruid goed onder de knie kunnen krijgen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.