1166 bekeken

‘Peen was even oranje goud’

Het is niet dat Huub in ’t Zandt in Meerlo de troonsafstand van Koningin Beatrix wil gebruiken om nog een oranje product in de belangstelling te zetten, maar in de eerste drie weken van 2013 was peen even oranje goud.

“Onze afzetorganisatie Fossa Eugenia heeft hard aan de afzet van peen getrokken, en met succes!” Inmiddels is het weer wat rustiger aan het oranjefront, maar de afzet verloopt verder naar wens. “In de eerste week na zo’n koudeperiode is het altijd wat rustiger qua afzet. Daarna trekt het meestal wel weer aan. Hoewel in dit geval Carnaval misschien nog van invloed kan zijn op de vraag naar peen.”

Geen vorstschade

De onderdekkers van In ’t Zandt hebben de vorst goed doorstaan. “Morgen rooien we de laatste peen die onder 40 ton stro zat”, meldt In ’t Zandt op 30 januari. “En vanmorgen hebben we de eerste gerooid die onder 50 ton stro zat. Ook die zien er op het eerste oog goed uit, maar de werkelijke kwaliteit blijkt pas na het spoelen. Met name schade door wortelvlieg komt dan pas tot uiting.” Om vorstschade te voorkomen werd nog folie over het stro aangebracht. “Dat is een extra isolerende laag die vooral uitdroging voorkomt.” Die werd op een gedeelte een paar dagen later alweer verwijderd in verband met voorspellingen van sneeuw. “En waar de folie wel was blijven liggen, hebben we die later kapot gesneden om te kunnen blijven rooien.” Net voor de invallende vorst rooide hij zijn laatste peen die niet ondergedekt zat. De totale productie is tot op heden naar wens. “We zitten boven de norm die we ons stellen.”

Folie weer terugleggen

De aanpak met folie over stro leggen heeft ook een nadeel. “In Katwijk leggen ze stro, dan folie en dan weer stro. Wij leggen dus folie over de hele laag stro. Dat werkt gemakkelijker, maar door de vele regen van de afgelopen dagen spoelt het zand waarmee de folie vastligt weg. Als het dan ook nog zo flink waait als in de afgelopen dagen, dan blijft die folie natuurlijk niet liggen… Als er zeker geen vorst meer kwam, zou ik de folie alvast weer oprollen, maar voor die conclusie is het nog te vroeg. Dus betekent het extra werk om de folie weer terug te leggen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.