776 bekeken

‘Een mooi einde met redelijke prijzen’

Op woensdag 16 januari lag er in de omgeving van Middelburg een pak sneeuw van 10 tot 15 centimeter.

“We hebben net daarvoor onze laatste herfstbloemkool gesneden van het ras Diwan. Het ging nog redelijk goed; we hebben het ras in twee keer weggesneden. Dat is nog nooit gebeurd. Vier van de vijf jaar oogst je van zo’n laatste teelt nauwelijks nog wat of bevriest de laatste 10 procent; nu was het een mooi einde met in december en januari in België nog redelijke prijzen van zo’n 40 cent voor de achten 70 tot 90 cent voor de zessen”, concludeert Rien Dieleman tevreden. De kwaliteit bleef ondanks de natte omstandigheden tot het laatst toe redelijk goed. “Op het laatst stonden er wel wat losse kolen tussen, maar ja, wat wil je.”

Koppie laten hangen
De winterbloemkool groeide tot aan de inzet van de winter geleidelijk door, maar sinds een nachtvorst van 10 graden Celsius staat het gewas stil. “Er worden nog strengere nachtvorsten voorspeld; pas als het weer gaat dooien, weet je dan of ze het koppie laten hangen of niet.”

Gewasbescherming en bemesting
De geplande bespuiting in november tegen schimmels voerde Dieleman niet uit. “Het was nat en het gewas vertoonde ook geen sporen van Mycosphaerela.” Als de dooi is ingevallen, staat nu een bespuiting van de winterbloemkool begin februari op het programma, evenals een bijbemesting met 450 tot 500 kilo KAS per hectare. In de loop van maart bekijkt hij dan wat er nog nodig is bij de dan op het veld staande rassen.

Vroegste weer gezaaid
De eerste nieuwe planten zijn inmiddels gezaaid bij een plantenkweker. “We beginnen met 96-tray’s als vroegste en die planten we vanaf tweede helft maart, afhankelijk van het weer.” De vroegste rassen zijn Prudentia, Fortaleza en Stabilis.

Of registreer je om te kunnen reageren.