‘Dat ras moet je in de gaten houden’

“Vorige week was het nog goed, door wat winkelacties. Nu zie je wel een dipje, maar dat zie je altijd wel na zo’n actieperiode,” vertelt Leen de Kok over de prijsontwikkeling voor zijn witlof.

Hij levert aan de veiling in Kampenhout, onderdeel van Belgische fusieveiling Bel’Orta (ontstaan uit de Mechelse Veilingen en Coöbra). Op woensdag 16 januari zat de prijs voor ‘kort dik’ - het grootste blok - op 56 cent per kilo, voor ‘kort dik Q’ op 73 cent, voor ‘kort dun’ op 70 cent, en ‘kort dun in Flandria Q-kwaliteit op 1,11 euro per kilo. “Er komen weer wat acties, en door het winterse weer neemt de consumptie weer wat toe, we hopen weer snel op een euro per kilo te zitten.”

Jocker en dan Fakir
Teelttechnisch gezien loopt het goed. De Kok startte vanaf half oktober met de oogst van Jocker die op verschillende momenten was gezaaid. “Vanaf de tweede trekweek leverde dat mooi lof op, tot begin januari. Begin week 3 hebben we de laatste Jocker geoogst, met een mooie productie, maar minder mooi. Er zat wat slijtage in en holle pitten.”

De opvolger is Fakir, regelmatig afgewisseld met het nummer 2171 van Vilmorin. “Het zaadbedrijf mikt nu met 2171 op trekken vanaf maart, maar ze weten het eigenlijk nog niet goed. We zetten 2171 vanaf Kerstmis op, dat gaat goed. Eind december waren de kroppen nog wat gedraaid, dat is nu niet meer zo. In vergelijking met Fakir zijn de kroppen iets minder spits, maar het is zeker een ras om goed in de gaten te houden. Bij Fakir zie je de fijne wortels nu ook nog wat draaien, de grove sortering is al wel goed.

De wortelproductie van 2171 viel ook op. Netto stonden er op het veld 12 wortels van 4,2 centimeter doorsnede per strekkende meter. Dat gaf - bij een normale wortellengte - van 2 hectare in totaal 110 kisten van 2 kuub. Dat is enorm veel.”

Het valt De Kok verder op dat het inkoelen van de wortels dit jaar relatief makkelijk gaat. De laatste wortels rooide hij op 22 november. “Ik hoor bij meer collega’s dat het inkoelen vlot loopt. Dat scheelt in de stroomkosten. Het ene of het andere jaar wil nog wel eens schelen, zonder dat je dat kunt verklaren. De wortels bevatten voldoende stikstof, je kunt niet zeggen dat ze van zichzelf weinig energie bevatten.” Een hectare Fakir heeft hij niet gerooid. “Die wortels waren door een aantasting met aaltjes te veel vertakt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.