Doorgaan naar artikel

‘We zitten in een luxe marktpositie’

“Qua teelt en afzet verloopt het seizoen volledig naar wens”, stelt Ramón Scheepers van Compliment in het Brabantse Zeeland.

“De prijzen zijn stabiel en het marktaanbod is lager dan de vraag. Dan zit je als aanbieder in een mooie positie.” De ontstane situatie is een gevolg van een lager aanbod uit Duitsland, waarvan Scheepers de oorzaak niet exact weet. “Omdat de prijzen goed zijn, kiezen ze wellicht voor lichter oogsten, maar dan geven ze toe op de productie. Wij doen dat in ieder geval niet; ook om te voorkomen dat er een gat ontstaat in ons aanbod. Continu kunnen blijven leveren is nou eenmaal belangrijk en onze afnemers vragen toch een bepaald minimaal gewicht per struik.” Veel van de groenselderij gaat naar Rusland. “Het schijnt dat ze er daar een lekkere soep van maken.”



Even was er sprake van Septoria, maar met 10 tot 14-daagse bespuitingen met Score afgewisseld met Flint is de schimmel goed in de hand te houden. Datzelfde geldt voor Pirimor tegen bladluizen. De onkruidbestrijding vormt wel een probleem. “Wij beregenen na planten en een week later. Dan gebruiken we Boxer met Centium, maar in de meeste plantingen is het toch nodig om nog twee keer handmatig het onkruid te verwijderen. Dat is veel werk en het zijn extra kosten, maar die worden door de huidige prijzen wel gecompenseerd.”



Het oogsten gaat ‘ouderwets’ op de knieën en het verwerken gebeurt in de loods. “We gaan experimenteren met een aangepaste klembandrooier. Het probleem bij groenselderij is dat je het gedeelte waar de klemband de struik vastpakt ook levert. Dat is anders dan bij prei of venkel. Dus moeten we kijken hoe dat uitpakt. Het voordeel van op de knieën is dat je heel flexibel kunt oogsten, maar arbeidstechnisch gezien is het natuurlijk geen best systeem.”



De proef met trayplanten op 60 centimeter in plaats van perspotplanten heeft inmiddels de eerste resultaten opgeleverd. “De weggroei van trayplanten is trager; een perspot heeft nou eenmaal meer buffer. Onder optimale omstandigheden gaat het goed, maar als het iets minder is blijven ze achter en dat kan kilo’s kosten. Het machinaal schoffelen gaat tot een bepaald stadium zoals verwacht wel gemakkelijker en met minder beschadiging van wortels. Al met al zijn we nog niet overtuigd door de trayplanten.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ramón Scheepers

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin