teeltgeluid

'Duiven zijn blijkbaar nooit ziek’

Rien Dieleman in Middelburg meldde in zijn vorige bijdrage nog dat duiven zijn grootste probleem waren. Inmiddels is dat voorbij want de vogels hebben nu keus genoeg in restanten graan en er staan voldoende groenbemesters. Dat zijn mooie lage gewasjes, waarin het nu goed toeven is. “Maar gaat het straks weer vriezen, dan zie je ze weer in grote gewassen als bloemkool.”

Dieleman heeft het afgelopen koude voorjaar opvallend lang last van duiven gehad. Normaal moet hij zijn plantingen tot begin/half juni afdekken met wildnetten, deze keer moest hij tot 30 juni ‘onder een net poten’. Een oplossing zit er niet in: “straf afschieten, maar dan nog... Met konijnen kan het ook erg zijn, maar die lopen af en toe een ziekte op, dan dunt het weer wel uit. Duiven zijn immuun, zo lijkt het. Een bijkomend probleem is dat er steeds meer stukjes natuur bijkomen, dat doet er ook geen goed aan. Ganzen leveren nog geen probleem op, maar we hebben sinds een paar jaar een nieuw natuurgebied op het eiland gekregen. Ganzen ontdekken dat gebied, er komen daar steeds meer overzomeraars. Ons bedrijf ligt relatief dicht in de buurt van Vlissingen en Middelburg, misschien dat dat scheelt.”

Momenteel snijdt Dieleman de rassen Stabilis, Fremont en Fortaleza. “Een mooi soort”, vindt hij van dit laatste ras, dat zich bovendien aardig aan zijn groeidagen lijkt te houden. “In vergelijking met Fremont is Fortaleza wel een dag of vijf later”.

Dieleman kan vanwege de waterkwaliteit  op Walcheren niet beregenen. Midden vorige week regende het voor het eerst na enkele weken weer een beetje fatsoenlijk op het Zeeuwse eiland. “Er viel 15 millimeter. Dat werd tijd, zeker voor de winterbloemkool op zwaardere grond, die ging al wat langzamer groeien. Het gewas staat op grond waar dit voorjaar ook bloemkool stond. Ik ga ervan uit dat er voldoende stikstof in zit om de planten de winter in te krijgen.”

De ziektenbestrijding heeft tot op heden nog weinig om het lijf, waarbij vooral de lage rupsendruk opvalt. “Ik heb misschien één of twee  met Karate gespoten, dat is uitzonderlijk. Misschien is het een gevolg van het koude voorjaar.”

Tegen schimmels is nog niets gedaan, “Vanwege de droogte. Het wordt waarschijnlijk eind september voordat ik eens ga spuiten in de gewassen voor november en december.” Voor luis worden de planten standaard met Tracer behandeld. “Vorig jaar moest ik na 7, 8 weken dan weer wel spuiten, dit jaar nog niet.”

Of registreer je om te kunnen reageren.