teeltgeluid

‘Net onder een plaatselijke strook hagel’

Het ras Bangor wordt nu gerooid, vertelt Peter Haenen uit Marknesse. Het was sowieso al de bedoeling deze vroege peen op tijd te rooien, maar in dit geval is dat extra aan de orde. c

Praktisch op hetzelfde moment als op een popfestival in Steenwijkerwold een tent in elkaar waaide, werd het peenperceel getroffen door hagel. Er zitten wat putten in de koppen van de peen, en daarnaast is een deel van de ruggen afgespoeld. “Typisch zo’n plaatselijke hagelstrook, die ook over percelen met  appels is getrokken. Die waren al eerder verhageld.”

Vanmorgen is een proefvracht gerooid en gespoeld, vertelde Haenen midden vorige week. “We gaan nu kijken hoeveel tarra erbij zit, en of we moeten doorgaan. Het is nu ook erg warm, de snelle omslag naar dit weer en de hoge temperaturen zijn voor geen enkel gewas gunstig, dus ook niet voor deze peen. ”De productie lijkt al met al behoorlijk goed te zijn, mede dankzij het weer van de afgelopen maand. Daardoor is het de laatste weken erg bijgegroeid. Niet verkeerd, na het afgelopen voorjaar.”

Het ras Nerac, voor de bewaring, doet het erg goed. “We hebben met zaaien gewacht tot eind mei en begin juni, dat heeft goed uitgepakt. De planten zijn toen vlot opgekomen, zonder beregening en zonder uitval. Er stonden toen 120 planten per strekkende meter. We hebben daar ook wat hagel op gehad. Er staan nu tien tot vijftien planten per meter minder. Dat is nog genoeg, en de verdeling is goed.”Net als Bangor heeft deze peen de afgelopen weken flink kunnen profiteren van het groeizame weer. “Dat gewas heeft echt een beste spurt kunnen maken, ook omdat het loof door de  latere zaai nog relatief jong is. Deze peen heeft de tijd nog.“

Alternaria heeft hij nog niet gezien, wel is er een keer tegengespoten. Wortelvlieg is evenmin een probleem. “Normaal rollen er altijd wel wat waarschuwingen binnen, deze keer nog niet. In het algemeen zien we tot nu toe weinig ellende. We beginnen nu wel met Signum."

De bemestingsaanpak is wat anders dan anders. Normaal wordt in Nerac drie keer bemest, deze keer in twee beurten. “De eerste twee beurten zijn nu samengevoegd, er is tot nu toe 75 kilo zuivere stikstof en 250 kilo zuivere kali per hectare op gegaan. Eind augustus bekijken we of een derde bemestingsrondje nodig is. Het lijkt er nu op dat we die kunnen overslaan.

Haenen was vorige week ook volop bezig met het dorsen van zijn wintertarwe. “De eerste 20 hectare hebben we eraf, we zitten net boven de 10 ton per hectare. Dat is niet verkeerd, al helemaal niet in vergelijking met vorig jaar.”

Of registreer je om te kunnen reageren.