Spruiten

Job van der Burg
'De aanpak van bladluizen is voor ons een nieuwe'

“De stand van de gewassen is goed, maar we zijn wel 1 tot 2 weken later dan vorig jaar”, meldt Job van der Burg in Stompetoren, mede namens zijn broer Ad. “De grond begint wat droger te worden en er komen scheuren in. Daar zijn we blij mee, want als er dan nog wat regen valt, dan loopt het gemakkelijk weg.”

Abacus bijbemest
Tot 4 juli was alleen bij het ras Abacus een bijbemesting nodig. “Dat ras begon wat te verkleuren, dus die heeft even een beetje tekort gehad. Maar bij Abacus geef je eerder te veel dan te weinig, want die gaat snel legeren en als dat gebeurt ben je veel verder van huis.” Van der Burg strooide 40 kilo stikstof per hectare in de vorm van KAS.

Aanpak bladluizen
In de week van 9 juli verwacht Van der Burg de eerste bespuitingen tegen bladluizen te gaan uitvoeren. “De aanpak van bladluizen en rupsen is dit jaar nieuw voor ons. In het verleden volstond de traybehandeling met Admire en hoefden we eigenlijk nauwelijks nog te spuiten, maar met de behandeling met een dummypil of met Phytodrip ligt dat anders. We moeten nu preventief met Movento gaan spuiten en dat moet op een goed groeiend gewas. Dus een klein buitje vooraf zou welkom zijn. Maar ik ga vanmiddag nog naar een bijeenkomst op PPO Westmaas; dus dan kan ik nog eens goed uitvragen hoe we het beste kunnen handelen”, aldus Van der Burg op 5 juli.

Onkruid de baas
Het onkruid is Van der Burg goed de baas kunnen blijven. “Na de chemische bestrijding hebben we geschoffeld. Door de meeste plantingen kunnen we niet meer doorheen, maar wat er nu nog groeit stelt ook niets voor.” Op alle percelen liggen slakkenkorrels en afhankelijk van de druk wordt zeker aan de randen handmatig bijgestrooid. “We zijn tevreden over hoe het tot nu toe verloopt en hoe de gewassen erbij staan.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen 

Of registreer je om te kunnen reageren.