teeltgeluid

606 bekeken

Bloemkool

'Beter 10 procent gaten voor een euro dan geen gaten tegen 25 cent'

Rien Dieleman in Middelburg oogst zijn bloemkool een beetje met horten en stoten. “We zijn begin juni gestart en hebben constant kunnen oogsten, maar deze week ligt het een beetje stil,” constateert Dieleman op woensdag 4 juli. Na de 6-centimeter potten met RS 5965 volgden Fremont en Freedom uit 96-trays en daarna de rassen in 260-trays. Met het wisselvallige oogstpatroon heeft niet alleen Dieleman te maken. “Ik hoor het ook van collega’s. Een opsteker is dat het in de afgelopen periode tot mooie prijzen heeft geleid van 1 tot 1,50 euro per stuk. Deze week is het teruggezakt naar 50 cent. Maar je kunt beter oogsten voor een euro met 10 procent gaten, dan voor 25 cent zonder gaten.”
De oorzaak van de groeistuipen zoekt de Zeeuw in het weer. “Het is lang aan de koude kant geweest, dan weer een paar dagen wat warmer en zo blijft het een beetje op en neer gaan. We zitten hier ook op wat zwaardere, rijkere grond. Als het dan wil groeien, gaat het ook gelijk snel.” Vanaf week 28 verwachtte Dieleman weer op schema te zitten qua oogsten, in een planting van 14 mei.

Bar met duiven
Het grootste probleem voor Dieleman zijn duiven. “We dekken alle plantingen tot eind juni af met netdoek. Tot deze week was het gewoon bar met die beesten. Later in het seizoen wordt het minder. Afdekken is veel werk, maar er is geen alternatief. Je kunt kanonnen plaatsen, maar dan krijg je ruzie met de buren.”

Geen extreme buien
Het regende in Middelburg overvloedig in de afgelopen periode, maar extreme buien zijn er niet gevallen. “Wel hebben we het planten daardoor soms een paar dagen moet uitstellen, maar we hebben toch iedere week kunnen planten.” Ook volstond de basisbemesting met 650 tot 700 kilo KAS en 500 kilo patentkali per hectare. “Waar we nu aan het planten zijn, bestaat de basisbemesting uit drijfmest. Daar zullen we wel een bijbemesting gaan uitvoeren.”

Eerste rupsen
Op gebied van gewasbescherming is het nog rustig. “Vandaag heb ik voor het eerst tegen rupsen gespoten met Karate. In de zomer hebben we hier over het algemeen weinig last van ‘ellende’, want het waait hier bijna altijd. Tegen de herfst beginnen de schimmels pas de kop op te steken. Dan zetten we Folio Gold in.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.