Broccoli

Pé Weel
'Het faunafonds weigert, dan maar naar de rechtbank'

Het is rustig met de oogst van broccoli, stelt Pé Weel in Hem berustend vast. “In het hele land is het rustig, dat verklaart ook deels de huidige prijsvorming. We zitten nu rond anderhalve euro per kilo, maar je snijdt ook veel te weinig. We oogsten nu twee, drie dagen per week en dat is het dan.” Hij startte dit jaar in de eerste week van juni met snijden. De huidige rem op de oogst zoekt Weel in het koude weer in april waardoor de niet afgedekte teelten achterbleven, en de kortstondige warmte rond Pinksteren waardoor de teelten onder doek even wat sneller konden ontwikkelen. “In dat gat zaten we vorige en deze week dus,” aldus Weel in week 26. “Volgende week gaan we weer aan de gang, maar het zal dan ook nog niet bulderen van het werk. De kwaliteit van de schermen is nu fantastisch, maar wel na een start die nog nooit eerder zo slecht was.”

Tijd zat voor planten
Met het plantwerk is de Noord-Hollander bij. “Daar hebben we nu tijd zat voor. We planten twee keer per week, maar je moet wel je momenten pakken. Hier zijn geen bakken regen gevallen, maar afgelopen maandag konden we niet aan de gang en vanavond (donderdag 28 juni) gaat het weer onweren. Dan lig je er weer even uit.”

Urean of NTS
Weel bemest zijn broccoli normaliter met Next (voorheen Flex) in het voorjaar (dan aangevuld met een korrelvormige N-meststof) en in het najaar. In de zomer werkt hij met GS – NTS, dat is een vloeibare samengestelde meststof met ammonium-polyfosfaat, urean en ATS (ammoniumthiosulfaat) met een nitrificatieremmer. “Mijn zoon Jack doet nu wat proeven in broccoli met urean. Ik zie nog geen verschil met NTS. Als dat zo blijft is urean wellicht een alternatief voor NTS. Het is in ieder geval goedkoper.”

Naar de rechtbank
Ziekten en plagen vormen geen probleem, op ganzen en duiven na dan. Voor 9 augustus staat een bezoek aan de rechtbank in Alkmaar op het programma, vanwege een conflict dat Weel heeft met het Faunafonds. Zo’n 1.000 tot 1.500 ganzen ruimden vorig jaar op een perceel onder Enkhuizen in enkele uren tijd zo’n 6 hectare broccoli op. De beesten kwamen uit het IJsselmeer.  “Die ochtend was er nog niets aan de hand, om 5 uur was het een bende, werkelijk niet normaal, het zag zwart van de vogels. Het Faunafonds weigert de schade te betalen, ze houdt de boot op alle manieren af. Dan moet het maar voor de rechtbank.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.