Doorgaan naar artikel

Bloemkool

‘Je hoeft je nooit af te vragen wie er met jouw centen gaat lopen’

Rien Dieleman in Middelburg teelt pastinaak, witte asperge en bloemkool. De aspergeteelt doet hij voor het elfde jaar, op lichte zavel. “Dat is zware grond voor aspergebegrippen, maar voor ons is dat licht.’’ Pastinaak teelt hij voor het vierde jaar voor de verse markt in België.
Eveneens voor het vierde jaar levert hij aan veiling VMV in Sint- Katelijne Waver, daar gaat ook zijn bloemkool heen. “Ik rijd mijn producten zelf op, dat gaat drie keer per week, op de veildagen.”

Verdiensten voor de producent
De bloemkool gaat in hoge bakken. “Ze willen zware kool, met een flinke stomp eronder en met een flinke bladkrans. Flandria is heel anders dan de kwaliteit in Nederland. Het moet echt netjes zijn, op drukplekken wordt ook erg streng gelet. Behalve als de bloemkool heel duur is, hoef je er met acht stuks in een kist niet aan te komen, dat is meer een tweede-rangsproduct, dat hangt erbij.”
Deze afzetwijze bevalt hem prima. “Is een product duur, dan zijn de verdiensten voor de producent. Levert het niets op, dan is het ook werkelijk niets waard. Je hoeft je nooit af te vragen wie er met jouw centen gaat lopen. Als bijvoorbeeld bloemkool 4 weken goedkoop is, en voorzien wordt dat er de daarop volgende week weinig wordt gesneden, haakt bij voorverkoop de handel af. Toch wordt die kool verkocht, maar dan tegen een lagere prijs dan gezien het aanbod terecht zou zijn. In België gaat maximaal 30 procent van de aanvoer in voorverkoop. Daalt bijvoorbeeld het aanbod waardoor het voorverkoopaandeel boven die 30 procent uitgaat, dan worden al die voorverkoopafnemers in hun afname gekort totdat die 30 procentsgrens weer wordt bereikt. Zo blijft de klok bepalend en verdien je wel of geen geld zonder dat je daar argwaan over hoeft te hebben.”

Het is gebeurd
Het is voor de allereerste keer in de carrière van Dieleman dat bloemkool oogsten er vanwege de vorst niet meer in zit. “Het is gewoon gebeurd met wat er nog stond, dat geldt ook voor de latere winterrassen. Als het droog is, gaan we ploegen.”
Vorige winter had zijn winterbloemkool amper wat geleden, toen met enkele nachtvorsten relatief vroeg in het seizoen. “Deze keer ging het gewas na een groeizame herfst best zwaar de winter in. We hebben een nacht gehad met bijna 15 graden onder nul, en 8, 9 nachten van min 9 graden.”
Dieleman had rond 7 maart de eerste bloemkoolplanten op het erf staan, in 6 centimeter perspotten. “Afgelopen weekend is er nog 11 millimeter regen gevallen, nog even wachten dus. Maar zodra het kan, gaan we aan de gang.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rien Dieleman

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin