‘Nu overwegen hoe we het in 2013 aanpakken’

“Terecht dat hij gelijk heeft gekregen”, reageert Rien Flohil uit Espel op de gerechtelijke uitspraak in de zaak tussen zijn broccoli telende collega Pé Weel en het Faunafonds.

De rechter besliste dat Weel er alles aan had gedaan om ganzenschade in zijn gewas te voorkomen. Het Faunafonds zag dat anders. De maatregelen die Weel had genomen konden niet voorkomen dat een broccoliperceel werd bezocht door vogels, uitmondend in een forse financiële schade.

Kwaliteit en prijs zakken hand in hand
Flohil sneed in week 46 zijn laatste broccoli. De schermkwaliteit liep gestaag terug, dat ging hand in hand met een inzakkende prijsvorming. Terugblikkend stelt hij vast dat het seizoen over het geheel gezien ‘niet overhield’. Goede prijzen vielen samen met lage volumes. “Dat is leuk werken”, maar het omgekeerde gebeurde ook. “Bovendien kwam het vroege ras Sirtaki dit voorjaar niet goed voor de dag, door de koude in het begin van de teelt, en de plotselinge omslag naar warm weer rond Koninginnedag. Dat gaf het gewas een groeispurt, eindigend in noodbloei. Sirtaki kan voor een vroeg ras goede schermen geven, maar dan moet het voorjaar wel geleidelijk verlopen.”

Natuur laat zich niet dwingen
De aanpak in 2013 is nog onderwerp van overweging. “Sirtaki om mee te beginnen? Is er een alternatief? Proefsgewijs wil men Parthenon toetsen voor de zeer vroege teelt, na een warme opkweek om de gevoeligheid voor hartloosheid te omzeilen. Misschien werkt het. Maar dan nog blijf je zitten met het gegeven dat je nog zulke mooie plantschema’s kunt hebben, maar dat de natuur zich niet laat dwingen. Het voorbije seizoen is daar weer een voorbeeld van geweest. Kijkend naar de afzet en de volume- en prijsschommelingen kun je je ook afvragen of je nog wel met de allervroegste aanvoer moet willen meedoen. Dezelfde vraag kan van toepassing zijn op de laatste plantingen: hoe lang moet je doorgaan, wat is nog verantwoord?”  Niks doen is er nog niet bij: “We hebben de machines schoon gemaakt en in de winterstalling gezet, en de sorteerruimte opgeruimd. En naast broccoli zitten we ook in de opkweek van vruchtboomonderstammen. We hebben het rooien van de 2-jarige onderstammen net afgerond.”

Of registreer je om te kunnen reageren.