Doorgaan naar artikel

‘Voor het eerst op kokos’

Ton Groot in Hoogwoud plukte rond 12 oktober zijn laatste aardbeien van zijn tafelteelt van het ras Evie II. “We hadden wel langer door kunnen gaan, er zaten nog vruchten zat aan, maar de echte kwaliteit was er wel af.

“Van binnen werden ze ook wittig. Voor mijn klanten wil ik alleen de beste kwaliteit. Lukt dat niet meer dan stop ik, en niet dat ze denken ‘dit is niets, ik ga daar gaan aardbeien meer halen’. Gisteren en vandaag (24/25 oktober) hebben we alles opgeruimd, we hebben de planten uit het kokossubstraat gesneden, om er volgend seizoen weer een teelt op te zetten. Volgens onze voorlichter moet dat prima kunnen, maar je moet er niet langer dan twee jaar op blijven telen. Dat is voor het eerst dat we het zo doen, we hebben altijd op potgrond geteeld.” Dit eerste jaar op kokos is goed bevallen: “Het draint prima, en het is niet papperig zoals je dat soms kunt hebben met potgrond. Of de nieuwe planten weer gemakkelijk geplant kunnen worden, moeten we nog wel even zien. Misschien moeten we er een boortje voor maken. Ik heb begrepen dat er collega’s zijn die het substraat na de eerste teelt leeg schudden, en de potten voor de tweede teelt apart vullen, maar dat zie ik nog niet zo zitten.”



De oude aardbeiplanten zijn afgevoerd naar een vergister. Die staat bij een veehouder in de buurt, die de installatie samen met een bloemenkweker exploiteert. Groot is inmiddels weer gestart met zijn andere tak, de teelt van witlof. Vorige week oogstte hij de eerste kroppen van het ras Vintor. “Die wortels zijn dus een jaar oud, de productie is uitstekend, en de prijs is ook niet verkeerd. Een goede start.” Voor volgend voorjaar staat bij aardbei het ras Evie II weer op het programma.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ton Groot

aarbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin